INSTALACIJA BILLA VORNA

[FOTO/VIDEO] 'Histerične mašine' u Rijeci: Šest robota oživljava u blizini ljudi

13.08.2020 u 20:47

Bionic
Reading

Umjetnik-robotičar Bill Vorn danas je u Rijeci otvorio interaktivnu instalaciju, koja je postavljena u sklopu programa Europske prijestolnice kulture (EPK)

Interaktivna instalacija obuhvaća 6 robota, koje oživljava prisutnost ljudi u njihovoj neposrednoj blizini i koji se u tim trenutcima ponašaju poput živih bića. Ona odražava osnovnu misao programa 'Dopolavoro' EPK - promjene naravi rada pod utjecajem novih tehnologija i razmišljanje o budućnosti rada i tehnologija u vremenu koje dolazi.

Predstavlja ju je zagrebačka udruga 'Kontejner – biro suvremene umjetničke prakse', u suradnji s riječkom udrugom 'Drugo more' i kustoskim timom kojega čine Tereza Teklić, Davorka Begović i Ena Hodžić. Kako je rečeno, u postavljanje instalacije uložen je i veliki trud autora, koji, iako je želio sudjelovati u programu EPK, nije mogao doći u Rijeku, pa su sve pripreme odrađene 'na daljinu.'

Instalacija Histerične mašine u hali Export drva u sklopu EPK 2020 Izvor: Cropix / Autor: Matija Djanjesic / CROPIX

Riječ je o instalaciji velikih dimenzija, tehnički zahtjevnoj, pa se na pripremama i postavljanju radi već oko mjesec dana. Istaknuli su da, iako je riječ o metalnim objektima koje pokreće hidraulični sustav, ponašanje robota podsjeća na žive organizme i izaziva snažne osjetilne senzacije.

Bill Vorn predaje elektroničke umjetnosti na Sveučilištu Concordia (Odsjek za studijske umjetnosti, intermedijski program), a 80-tih bio je član skupine "Rational Youth", jedne od prvih kanadskih glazbenih elektro sastava.

Program su podržali Ministarstvo kulture, Grad Rijeka i Conseil des arts et des lettres du Québec, a instalacija će se moći razgledati svakodnevno do 5.rujna.