dobro očuvana

Otkrivena erotizirana freska 'Leda i labud' u kući bogatog trgovca u Pompejima

26.11.2019 u 11:41

Bionic
Reading

Freska koja prikazuje erotski prizor grčkog mita 'Leda i labud' otkrivena je javnosti u drevnom rimskom gradu Pompeji

Dobro očuvana freska s likom Lede koja je zatrudnjela s rimskim bogom Jupiterom, prerušenim u labuda, pronađena je prilikom iskopavanja sjeverno od arheološkog parka u Pompejima gdje se na području od 21 hektara razotkrio čitav niz interesantnih nalaza još uvijek nedostupnih javnosti. Najveće je to istraživanje toga terena još od 60-ih godina, javlja Guardian, a među novim nalazima je i freska s prikazom gladijatorske borbe, i to u kući za koju se pretpostavlja da je svratište koje su posjećivali gladijatori i koja je na gornjem katu imala sobe u kojima su boravili sa seksualnim radnicama. Pronađeni su i ljudski ostaci, uključujući kosture dviju žena i troje djece zbijenih zajedno, kao i ostatke upregnutog konja i sedla.

  • +3
Leda i labud Izvor: Profimedia / Autor: ELIANO IMPERATO / AFP / Profimedia

Kuća u kojoj je pronađena freska 'Leda i labud' nalazi se na ulici Vezuva (Via del Vesuvio) i tu su bile smještene kuće, domusi, više klase građana Pompeja. Arheolozi vjeruju da je ovaj domus pripadao bogatom trgovcu koji je želio pokazati svoj visoki status i kulturu ukrasivši dom freskama temeljenim na mitovima. 'Leda i labud' bio je čest motiv u pompejskim kućama kao i u obližnjem Herkulaneju, kojeg je, kao i Pompeje, uništila erupcija vulkana Vezuva 79. godine.

Leda je važna figura u grčkoj mitologiji. Kraljica Sparte koja je dobila djecu s bogom Zeusom (grčkom verzijom Jupitera), bila je majka prekrasne Helene iz Troje, Agamemnonove žene Klitemnestre te blizanaca Kastora i Polideuka (Poluksa).

Freska se nalazi u spavaćoj sobi kuće, a izdvaja se od drugih jer je smještena tako da Leda 'promatra' svakoga tko uđe u sobu i to pogledom koji je naglašeno senzualan, tvrdi direktor arheološkog parka u Pompejima, Massimo Osanna, koji napominje da je pronalazače osobito fasciniralo to što su boje freske izvanredno očuvane i još uvijek vrlo žive.