STRUČNA DIJAGNOZA

Osmijeh Mona Lise je rezultat povišenog kolesterola

07.01.2010 u 10:04

Bionic
Reading

Zagonetni osmijeh Da Vincijeve 'Mona Lise' koji stoljećima intrigira stručnjake i poklonike umjetnosti rezultat je povišenog kolesterola u krvi, tvrdnje su stručnjaka sa Sveučilišta u Palermu

Facijalna ekspresija 'Mona Lise' jedan je od vodećih razloga zbog kojih je remek-djelo iz 16. stoljeća postiglo toliku slavu. Prema zaključcima studije profesora Vita Franca, na licu 'Mona Lise' vidljivi su znakovi nagomilanih masnih kiselina, posebno u području oko očiju, prenosi Telegraph.co.uk. Prema Francovu mišljenju, to je posljedica povišene razine kolesterola u krvi modela, za koji se vjeruje da je Lisa del Giocondo, iz bogate firentinske trgovačke obitelji.

Profesor Franco dijagnosticirao je tjelesna oboljenja brojnim renesansnim modelima. Među ostalim, subjektu Botticellijevog djela 'Portret mladića' dijagnosticirao je Marfanov sindrom, nasljednu bolest kod koje dolazi do promjena na kostima, a iz Michelangelova portreta s Rafaelove slike 'Atenska škola' zaključio je da je majstor bolovao od povišene razine urata u krvi, zbog čega je za vrijeme rada na Sikstinskoj kapeli živio na kruhu i vinu.

'Ljudi prikazani na umjetničkim djelima svjedoče o ranjivosti čovječanstva, a da umjetnici toga nisu ni svjesni', kazao je Franco.