PREPOZNATLJIVI FESTIVAL

Opera 'Aida' otvorila 60. Splitsko ljeto

15.07.2014 u 09:55

  • +9

Otvorenje Splitskog ljeta

Izvor: Pixsell / Autor: Ivana Ivanović

Bionic
Reading

Na Peristilu je večeras otvoreno 60. Splitsko ljeto, koje je počelo premijerom Verdijeve opere 'Aida' pod ravnanjem maestra Nikše Bareze i u režiji Dražena Siriščevića

Festival je otvorio gradonačelnik Splita Ivo Baldasar, izaslanik visokog pokorvitelja predsjednika Republike Ive Josipovića, a festivalsku zastavu su podignule operna primadona Biserka Cvejić i baletna umjetnica Anči Mladinić koje su nastupale u 'Aidi' na prvom Splitskom ljetu 1954. godine, te redatelj Ante Jelaska.

Baldasar je rekao kako je carski trg Peristil, na kojem su se u vrijeme Dioklecijana održavale priredbe slične Splitskom ljetu, ponovno oživio zahvaljujući upravo Splitskom ljetu. 'Zahvaljujem svima onima koji su utkali sebe u 60 splitskih ljeta', istaknuo je Baldasar.

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić je u svojem obraćanju istaknula kako je u šest desetljeća postojanja Splitskog ljeta bilo iznimno važno napraviti festival koji će imati svoj prepoznatljivi lokalni ali i regionalni mediteranski identitet i koji se postupno digao 'na mjesto nacionalnog festivala'.

'Tih 60 godina raslo je do one točke kada sljedeći korak treba biti – postanimo međunarodni festival ne zato da bismo izgubili ono što je lokalno, nego međunarodni festival znači podići svoje estetske razine', poručila je ministrica Zlatar Violić.


U tom kontekstu ona je istaknula važnost kulturnog turizma. 'Ako izmaknemo iz ovog grada njegovu kulturnu baštinu, tradiciju, estetske nivoe koji su veći od onih koje sada imamo - ako izmaknemo te ciljeve, neće biti ništa od razvoja grada i (Split) će biti samo jedan od onih gradova na Mediteranu koji nisu uspjeli održati ravnotežu', kazala je ministrica kulture Zlatar Violić.

Ona je pri tomu spomenula i Ultra Europa festival elektronske glazbe koji se drugu godinu za redom održava u Splitu u srpnju u danima uoči Splitskog ljeta.

'Ultra festival i Splitsko ljeto su dva lica ovoga grada koji jesu trenutačno u opreci, ali ne moraju biti', rekla je Zlatar Violić.

Naslovna uloga u večerašnjoj premijeri 'Aide' povjerena je Kristini Kolar, a uz nju su nastupili Kamen Čanev, Ivica Čikeš, Elena Cassian, Carmelo Corrado Caruso, Lucijano Batinić, Ivan Lazar, Vinko Maroević i Špiro Boban te Zbor, Orkestar i Balet splitskog HNK-a i Puhački orkestar iz Imotskoga. Scenograf predstave je Slaven raos, kostimograf Juraj Zigman, koreograf Dinko Bogdanić, oblikovatelj svjetla Zoran Milanović, a zborovođa Nina Cossetto.

Opera 'Aida' je sa 112 dosadašnjih prikazivanja najizvođenija, najposjećenija i najprepoznatljivija predstava u šezdesetogodišnjoj povijesti Splitskog ljeta. 'Aidu' se smatra zaštitnim znakom Splitskog ljeta i do sada je taj festival čak 19 puta otvaran izvedbom te predstave.

Prva 'Aida' postavljena je na Peristilu 1954. godine, tom izvedbom ravnao je idejni pokretač Splitskog ljeta maestro Silvio Bombardeli a režirao je Stanko Gašparević.

Tijekom 32 dana trajanja Splitskog ljeta publika će na gradskim pozornicama te pod otvorenim nebom moći vidjeti više od 50 glazbenih i dramskih djela, koncerata i izložaba među kojima i pet premijera.

Uvertira otvaranja 60. Splitskog ljeta bila je otvaranje izložbe argentinskog slikara Antonia Seguia u palači Milesi, a osobno je i nazočio i Seguia za kojeg je rečeno da je jedan od najvećih južnoameričkih živućih umjetnika.