U DOMU HDLU-A

Olja Savičević Ivančević otvorila 10. Festival svjetske književnosti

04.09.2022 u 22:29

Bionic
Reading

Deseto izdanje Festivala svjetske književnosti nakladnika Frakture otvorilo je u nedjelju u Domu HDLU-a gostovanje nagrađivane hrvatske književnice Olje Savičević Ivančević, koja je na tribini Razotkrivanje predstavila svoj novi roman 'Ljeta s Marijom'

Publiku prvoga dana jubilarnog festivalskog izdanja uvodno je u dupkom punoj Galeriji Bačva Meštrovićeva paviljona pozdravio glavni urednik Frakture Seid Serdarević. Kazao je kako mu je izrazito drago što ove godine, nakon dvije pandemijske, upravo u 10. godini održavanja FSK-a, festivalsku publiku može pozdraviti uživo, bez razmaka i bez maski, i to u novome prostoru.

"Posebno mi je drago što ćemo ove godine, do petka 9. rujna, u Domu HDLU-a i Knjižari Fraktura predstaviti 40-ak gostiju iz 14 zemalja s više kontinenata, među kojima su uz brojne domaće autore i neka od najvećih svjetskih književnih imena, među kojima su dobitnica nagrade Man Booker Bernardine Evaristo, nagrade Costa Monique Roffey, nagrade Goncourt Mathias Énard, Leipziške književne nagrade Karl-Markus Gauss, NIN-ove nagrade Milena Marković i mnogi drugi", rekao je Serdarević.

  • +3
Otvorenje Festivala svjetske književnosti u HDLU Izvor: Cropix / Autor: Nera Simic

Prva gošća 10. FSK-a Olja Savičević Ivančević jedna je od najprevođenijih hrvatskih pjesnikinja i spisateljica, autorica kultnog romana 'Adio kauboju' i romana 'Pjevač u noći'. 'Ljeta s Marijom' njezin je treći roman. Knjigu je objavila Fraktura a razgovor s autoricom moderirala je književnica i kritičarka Maša Kolanović.

Olju Savičević Ivančević predstavila je kao jedno od najzanimljivijih imena suvremene hrvatske književnosti, plodnu autoricu iza koje su već brojna djela koja su postala kultnima. 'Njezin svaki novi tekst događaj je za hrvatsku književnost koji se s nestrpljenjem očekuje', rekla je Kolanović.

Takav je, dodala je, i njezin novi roman 'Ljeta s Marijom', tekst skrojen od fragmenata života, nelinearne i nekronološke narativne linije, koji donosi privatnu povijest žena od početka 1920.-ih do danas, propitujući i izazivajući dominantnu hijerarhiju same povijesti kroz sudbine žena iz jedne obitelji koje sve veže ime Marija u različitim inačicama.

Autorica je kazala da joj ideja nije bila napisati klasičnu obiteljsku sagu, već naprotiv, kompozicijski je išla u obrnutom smjeru, želeći zapisati priče žena s kojima je odrastala i koje je smatrala važnim zapisati, te kroz inačice istoga imena pokazati povezanost njihovih sudbina u priči i dati im kontinuitet, 'izvući ih iz vječitoga kćerinstva i dati im glasove'.

'Muškarci su pisali povijest, a žene su pričale i prenosile priče s koljena na koljeno. Mislila sam da je važno da ih zapišem, ne zato što su one neka moja privatna povijest, iako ima i toga, to je privatna povijest jedne obitelji kroz koje se zrcali ovo vrijeme i prostor, ali one su univerzalne i zapravo su one privatna povijest barem polovice čovječanstva koja je ostala prilično zanemarena i nezapisana', rekla je Savičević Ivančević.

Žene iz njezine knjige nisu ni super-žene, ni snažne junakinje, napomenula je, 'već obične žene koje jesu borkinje, ali koje se bore da bi zagrizle život, da bi preživjele, i da bi uživale u životu'.

U HDLU izložba 'Umjetnici i književnost'

Prvoga festivalskog dana, u prostorima HDLU-a otvorena je tradicionalna izložba 'Umjetnici i književnost', koja predstavlja djela likovnih umjetnika inspirirana knjigama autora koji sudjeluju na festivalu. Izložbom se predstavlja 27 umjetnika, čija se djela mogu razgledati do kraja književnih događanja festivala.

10. FSK nastavlja se u ponedjeljak, 5. rujna, gostovanjem austrijskog pisca Karla-Markusa Gaussa u Dvostrukome portretu s Nadom Gašić; u Knjižari Fraktura predstavit će se njemačka književnica s britanskom adresom Katarina Volckmer, a drugi festivalski dan zaključit će Razotkrivanje s bosanskohercegovačkim književnikom Semezdinom Mehmedinovićem.