4.-9. rujan

Jeste li spremni za 10. Festival svjetske književnosti? U Zagreb stižu autorice i autori iz četrnaest zemalja, donosimo detalje programa

24.08.2022 u 15:40

Bionic
Reading

Rana jesen u Zagrebu znači mnogo stvari: početak nove školske godine, prve kišne dane i – Festival svjetske književnosti. Ovo deseto, jubilarno izdanje festivala posebno je po mnogočemu...

Svi programi odvijat će se u Domu HDLU-a na Trgu žrtava fašizma te u Knjižari Fraktura (Ulica kneza Mislava 17).

U Zagreb dolaze autori i autorice s više kontinenata, iz četrnaest zemalja. Bit će tu dobitnici nagrade Man Booker, Nagrade Goncourt, nagrade Costa, Lepiziške književne nagrade i mnogih drugih. Kao poseban dar svojim čitateljima i publici koja ih prati već puno desetljeće, Fraktura je odlučila da će ulaz na sve programe festivala biti slobodan.

Festival će otvoriti proslavljena hrvatska autorica Olja Savičević Ivančević, a o njezinu novom romanu Ljeta s Marijom s njom će razgovarati spisateljica Maša Kolanović. U Zagreb će doći i dobitnica nagrade Man Booker Bernardine Evaristo, zatim dobitnica nagrade Costa Monique Roffey, dobitnica NIN-ove nagrade Milena Marković te slavni i čitani izraelski pisac krimića i psiholoških trilera Dror Mišani. Ponovno će u Zagrebu gostovati i Mathias Énard te Karl-Markus Gauß, a Fraktura će ugostiti i Katharinu Volckmer, autoricu romana o promjeni spola. Svoju knjigu napisanu na njemačkom predstavit će Alida Bremer, Erica Johnson Debeljak govorit će o svojem romanu Djevica, supruga, udovica, kurva, najčitanijem u Sloveniji prošle godine. Svoje nove knjige predstavit će i Semezdin Mehmedinović, Ernest van der Kwast, Andrej Nikolaidis, Dražen Katunarić, Sandra Antolić (finalistica ovogodišnje Književne nagrade tportala), Saša Ilić, Nada Gašić, Jurica Pavičić, Ivica Ivanišević, Josip Mlakić, Davor Špišić i Ivana Šojat.

O Danilu Kišu razgovarat će Đorđe Matić (također finalist ovogodišnje Književne nagrade tportala) i Mark Thompson, a o tome zašto je Tito bez sumnje najvažnija povijesna osoba naših prostora diskutirat će njegovi biografi Marie-Janine Calic, Ivo Goldstein i Boris Rašeta. Od pjesnika ćemo uz Đorđa Matića i Milenu Marković čuti Sanju Baković, Natašu Govedić i Kolumbijca Georgea Marija Angela Quintera.

O svojim romanima, ali i položaju disidenta u današnjoj Rusiji i ratu u Ukrajini govorit će jedan od najboljih suvremenih ruskih pisaca Sergej Lebedev, dok će Festival zatvoriti Slavenka Drakulić razgovorom o svojoj novoj knjizi eseja Rat je uvijek isti.

Cijeli program festivala pronađite ovdje, a pojedinačne događaje pronađite na Facebook stranici.