ULIČNA UMJETNOST

OKO će u mjesec dana oslikati 90 metara zida uz MSU

17.09.2015 u 14:24

Bionic
Reading

Projekt "Open My Eyes That I May See", koji uključuje oslikavanje i uređenje zapadnoga zida platoa zagrebačkoga Muzeja suvremene umjetnosti (MSU) započeo je u četvratak u tom muzeju, rečeno je na konferenciji za novinare.

Projekt je, kako je istaknuto, planiran u suradnji s umjetnicom OKO, koja će mjesec dana oslikavati mural dužine od oko 90 metara, a zbog pozicije i veličine murala, nastajanje djela moći promatrati prolaznici, vozači, korisnici javnog prijevoza.

Tako će taj rad afirmirati uličnu umjetnost kao legitiman dio suvremenog umjetničkog stvaralaštva, a ujedno dodatno otvoriti i približiti Muzej novoj publici, rekli su predstavljači i naglasili kako MSU od preseljenja u novu zgradu i novo susjedstvo 2009. kontinuirano radi na povezivanju i komuniciranju s novim okruženjem u koje se smjestio.

Smatraju da će oslikavanje zapadnoga zida platoa Muzeja pridonijeti uređenju okoliša te stanovnicima Novog Zagreba i prolaznicima otvoriti neke nove vidike.

Istaknuto je kako se naziv murala referira na moć koju umjetnosti ima u širenju naših vidika - omogućava nam da gledamo i uistinu vidimo, čak i ono što ponekad izbjegavamo vidjeti.

MSU potiče interakciju s prolaznicima postavljanjem umjetničkih djela na otvorenom, od kojih su neka postala svojevrsnim simbolom zgrade kao što su npr. Dvostruki tobogan Carstena Höllera, Oči pročišćenja Mirosława Bałke ili Oblik prostora Ivana Kožarića.

Tako će i mural Open My Eyes That I May See postati dio zbirke na otvorenom, najavili su organizatori.

Umjetnica OKO izlaže svoje slike, murale i instalacije u brojnim galerijama i muzejima, kao što su Victoria&Albert Museum u Londonu, galerija e-flux u New Yorku, te MSU Zagreb, ali u isto vrijeme ostvaruje projekte i u javnom prostoru. Njezini radovi ugrađeni su u urbanu uličnu kulturu. Više od deset godina tajno je izrađivala instalacije na ulicama koristeći različite tehnike poput linoreza, bakroreza i crteža. Također sudjeluje u raznim uličnim i grafiterskim inicijativama. Živi u Londonu i Zagrebu.

Pokrovitelj projekta je Grad Zagreb.