DVOSTRUKA POSLASTICA

Održane dvije premijere za kraj sezone Kazališta KNAP

18.05.2019 u 11:30

Bionic
Reading

Kraj tekuće sezone zagrebačko Kazalište KNAP obilježit će s čak dvije premijere, predstave 'Mi' kazališne družine GLLUGL iz Varaždina u režiji Tamare Kučinović u nedjelju 19. svibnja, i plesne predstave 'Moja mama kuha bolje od tvoje' u režiji Marije Matković i izvedbi skupine umjetnika NoStress Crew u petak 31. svibnja

Predstava 'Mi' kazališne družine GLLUGL iz Varaždina nastala je prema istoimenu romanu ruskog pisca Jevgenija Zamjatina napisanog 1920. godine.

'Distopijski roman 'Mi', kao i predstava, pokušava progovoriti o nesumnjivoj strahoti gotovo svakog društveno-političkog sistema koji u odnosu spram čovjeka ruši, kako njegovu individualnost, kreativnost, maštu, tako i mogućnost unutarnjeg doživljaja drugog čovjeka', stoji u najavi.

Upravo u tome leži modernost ovog klasičnog književnog djela koje svevremenski prikazuje odnos između represije i slobode u svom vječnom konfliktu spram pojedinca. Nemogućnost pojedinca da se izrazi, a samim time i da živi, problem je u svakom sistemu u kojem smo živjeli, sistema u kojem živimo, a sigurno će biti problem i svih budućih sistema, dodaje se.

'Drevna legenda o raju, to je o nama, o današnjici. To dvoje u raju —imali su izbor; ili sreća bez slobode — ili sloboda bez sreće: treći izbor nije im bio dan. Oni, blesani, izabrali su slobodu — i što ćeš: jasno je — nakon toga vjekovima su tugovali za okovima. Eto u čemu je bila svjetska bol. Stoljećima!', napisao je Zamjatin u romanu.

Igraju Goran Guksić, Katarina Arbanas, Sara Ipša, Nikša Eldan, Filip Eldan, Vesna Stilinović, Tamara Kučinović. Režiju, dramatizaciju i oblikovanje svjetla potpisuje Tamara Kučinović, koja je zajedno sa Srečkom Meićem oblikovala scenografiju, za originalnu glazbu, dizajn glazbe i oblikovanje zvuka zaslužan je Petar Eldan, kostimografiju potpisuju Zdenka Lacina i Mario Tomašević.

U sklopu Knap Plus platforme na sceni KNAP-a nastupit će i skupina umjetnika NoStress Crew, koja će 31. svibnja premijerno izvesti plesnu break-dance predstavu "Moja mama kuha bolje od tvoje" u režiji Marije Matković.

Kako se ističe u najavi, riječ je o 'jednom drugačijem putovanju kroz muški mozak' u plesnoj priliči o četvorici prijatelja. 'Već u ranoj dobi muški mozak jedva čeka borbu, zauzimanje teritorija i nadmetanje. Gubljenje ne dolazi u obzir. Mjerenje snage kroz razne igrice i vedar duh', stoji u najavi.

Plesači Luka Anaković, Miroslav Mlinar, Domagoj Lučić i Zlatko Čančar pokretima će pokušati pokazati da kritiku ne doživljavaju kao napad, te odgovoriti na pitanja kako doživljavaju nadmetanje, društveni položaj i hijerarhiju.