NE SMIJETE PROPUSTITI

Odlični dokumentarci o umjetnosti

24.06.2013 u 12:34

Bionic
Reading

Donosimo listu neizbježnih dokumentaraca za ljubitelje umjetnosti

Crumb (1994)
Redatelj Terry Zwigoff proveo je šest godina prateći bliskog prijatelja, ekscentričnog underground stripaša Roberta Crumba te je 'putem' stvarao pomaknuti mozaik njegove problematične prošlosti i psihoterapije kojom prevladava poteškoće u svojim uznemirujućim stripovima. Film se okoristio i novi trendom obožavanja Crumbovih radova, koji su se u međuvremenu, iz novinskih izdanja i strip časopisa, preselili u galerije i muzeje.

In the Realms of the Unreal (2004)
Oskarovka Jessica Yu animiranim verzijama slika, vodi nas u privatni svijet samoukog umjetnika Henryja Dargera, proslavljenog radovima u kojima stvarnost dotiče fantaziju te pisanjem u kojem je predstavio danas legendarne likove 'Vivian Girls', otkrivene tek nakon njegove smrti.

Ballets Russes (2005)
Dokumentarac prati rusku plesnu skupinu Ballets Russes, voditelja Sergeja Djagiljeva. Osnovana 1909., grupa je osvojila pariške pozornice zahvaljujući Djagiljevljevim avangardnim koreografijama i suradnji s nekim od najinventivnijih suvremenih umjetnika tog doba iz područja glazbe, kostimografije i scenografije. Coco Chanel dizajnirala je kostime za njihov balet 'Le Train Bleu', a Pablo Picasso oslikao scensku zavjesu na temelju svoje slike 'Deux Femme Courant Sur La Plage'. Osim vizualne gozbe za ljubitelje plesa, film prikazuje i segment kako se Djagiljevljev utjecaj širio izvan okvira same skupine.

Manufactured Landscapes (2006)
Kanadski fotograf Ed Burtynsky vodi nas kroz epicentar kineske industrije do naftnih polja u Bangladešu. 'Manufactured Landscapes' šokantan je pogled u prizore razaranja okoline. Fotografije su elegantne i osuđujuće umjetničke izjave o depresivnom razvoju čovječanstva u kojem je antropocentrična vizija svijeta – neodrživa.

Here is Always Somewhere Else (2007)
Dokumentarac o jednom od primjera kako je umjetnički performans krenuo u katastrofalnom smjeru, kad se 1975. godine, 33-godišnji umjetnik Bas Jan Ader zaputio na put preko Atlantika. Putujući u 13-metarskoj jedrilici, planirao je završiti rad nazvan 'In Search of the Miraculous'. Nikad se nije vratio s putovanja. Redatelj Rene Daalder donosi kroniku njegova nestanka u kojoj kombinira nerazriješeni misterij s Aderovim konceptualnim radovima na filmu, fotografiji i performansima.



Black White + Gray (2007)

Portret Sama Wagstaffa, opsesivnog kolekcionara fotografija i dugogodišnjeg partnera slavnog fotografa Roberta Mapplethorpea, priča je o njegovom aristokratskom odgoju, poslu te 'karijeri' sakupljača gay S&M umjetničkih djela iz 80-ih godina prošlog stoljeća.

Guest of Cindy Sherman (2008)
Film se bavi neočekivanom ljubavnom vezom između Paula H-O, ležernog voditelja televizijskog showa 'Gallery Beat' iz 90-ih i legendarne konceptualne fotografkinje Cindy Sherman. Naslov dokumentarca se odnosi na natpis na kartici tijekom jedne večere, na kojoj su goste raspoređivali po imenima. Voditelj je nazvan 'gostom Cindy Sherman' u trenutku kad su već bili četiri godine u vezi. Fotografkinja nije intervjuirana, već su prikazane samo arhivske snimke u kojima je očito njihovo flertovanje i zaljubljivanje. Drugi aspekt filma je voditeljeva borba sa slavom zbog veze s umjetnicom koja je već bila celebrity

Louise Bourgeois: The Spider, the Mistress and the Tangerine (2008)
Napravljen dvije godine prije smrti Louise Bourgeois u 98. godini, dokumentarac nudi pogled u svijet francusko-američke skulptorice u njezinom domu i studiju te otkriva njezinu vječito znatiželjnu prirodu i niz neotkrivenim radova. Autori dokumentarca Marion Cajori i Amei Wallach zaokružili su portret umjetnice koja je uvijek ostajala izvan konvencija tadašnjih avangardnih pokreta, s mnogo biografskih informacija dotad nepoznatih javnosti.

Picasso and Braque Go to The Movies (2008)
Uz intervjue s Martinom Scorseseom i Julianom Schnabelom, film povezuje evoluciju kubizma i razvoj sedme umjetnosti. Radovi Picassa i Braquea, osnivača kubizma stavljeni su u širi kontekst tadašnjeg vremena.

Herb and Dorothy (2008)
'Herb i Dorothy' priča je o bračnom paru srednjeg staleža, pasioniranim sakupljačima umjetnina koji su u jednosobnom stanu uspjeli sačuvati tisuće radova umjetnika 20. stoljeća. Film o tome kako su neraskidivo isprepletene niti partnerske ljubavi i strasti prema umjetnosti.

Basquiat, The Radiant Child (2010)
Filmski zapisi dječačkog i sramežljivog lika slikara Jean-Michela Basquiata, kojeg u neformalnoj atmosferi intervjuira njegova prijateljica Tamra Davis, dokumentiraju skriveni dio njegova života. Autorica je nastojala istaknuti tragediju umjetnikova neukalupljenog i briljantnog, ali prekratkog života.

The Woodmans (2010)
Dokumentarac o američkoj fotografkinji Francesci Woodman, koja se proslavila crno-bijelim autoportretima i slikanjem ženskih modela. Film je realiziran kroz intervjue s obitelji i prijateljima fragmentirane u niz videa, fotografije i bilješke iz njezinog dnevnika. Film o njezinom životu, radu i tragičnoj smrti postavlja pitanja o umjetnosti, slavi i problematiziranju vlastite slike u javnosti, ali ostavlja gledateljima da sami dođu do odgovora.

Zemlja smeća (2010)
Dokumentarac prati brazilskog umjetnika koji živi u New Yorku, Vika Muniza, i njegov projekt na najvećem odlagalištu otpada na svijetu - Jardim Gramachu, nadomak Rio de Janeira. Tamo Muniz fotografira tzv. 'catadorese', skupljače reciklažnog otpada od kojeg preživljavaju. Fotografirao ih je citirajući umjetnička djela poznatih slikara te ih u kombinaciji sa sakupljenim otpadom 'pretvorio' u slike velikih formata. Dokumentarac je čudan hibrid: istodobno uvid u industriju recikliranja smeća te inspirativna demonstracija kako Muniz svoj umjetnički status u elitnim krugovima koristi da širi znanje o manje sretnim supkulturnim zajednicama.

Spilja zaboravljenih snova (2011)
Eksluzivan pristup legendarnog dokumentarista Wernera Herzoga pećini Chauvet-Pont-d'Arc, omogućio nam je uvid u mjesto na kojem su pronađeni najstariji paleolitski crteži koje je čovjek ikad naslikao. Njegov 3-D film kombinira suvremenu tehnologiju i Herzogovu lirsku naraciju te predstavlja fascinantan esej o prirodi ljudske kreativnosti.

Beauty is Embarrassing (2012)
Redatelj Neil Berkeley prati umjetnika, komičara, eksperimentalnog lutkara, uglavnom 'renesansnog čovjeka' Wayna Whitea u njegovim estetskim preokupacijama, prisjećajući se njegovih početaka i sudjelovanja u kreaciji likova u američkom TV serijalu za djecu 'Pee-wee’s Playhouse'. Zatim, tu je i njegova selidbu iz New Yorka u Los Angeles, te njegov put od marginalca do primjera za univerzalnu priču o uspjehu koje je ostvario svojim slikama u kojima je ispisivao ironične poruke: 'Donald Judd Was a Son of a Bitch Wrecked His Train in a Whorehouse Ditch' ili 'I’ll Smash This Painting Over Your Fucking Head'.



Eames: The Architect & The Painter (2011)

Arhitekt Charles Eames i slikarica Ray Eames redefinirali su pojam dizajna 20. stoljeća, od namještaja do reklama i korporativnih identiteta. U dokumentarcu vidimo kako je izgledao njihov studio smješten u Los Angelesu, a drugi dio priče donosi njihovu ljubavnu priču temeljenu na Charlesovom magnetizmu te velikom kreativnom utjecaju Ray na njegov rad, ali i njezinoj predanosti i odlučnosti da ostanu zajedno u partnerskoj vezi.

!Women Art Revolution (2011)
Umjetnica i povjesničarka Lynn Hershman Leeson svojim je snimkama dokumentirala feministički pokret u umjetnosti od 1960-ih. Njezini intervjui s istaknutim pripadnicama pokreta Nancy Spero, Judy Chicago, Marthom Rosler te osnivačicom Novog Muzeja Marciom Tucker, svjedoče o tome kako je feminizam oblikovao vizualne umjetnosti.

Gerhard Richter Painting (2011)
Redateljica Corinna Belz uvodi gledatelje u studio i svijet Gerharda Richtera. Kroz film dobivamo uvid u dio mukotrpnog fizičkog rada tada 80-godišnjeg slavnog slikara. Dugi kadrovi prate njegova apstraktna platna i stvaraju neuobičajen dokumentarac o umjetniku kojeg doživljavamo više kroz sam proces kreativnosti nego kroz intimne uvide u njegovu ličnost.

Ai Weiwei Never Sorry (2012)
Najdojmljiviji trenutak 'iza kulisa', priče o životu i djelu kineskog disidenta Aia Weiweia, prikazuje službenike kineske vlade dok uhode umjetnika za vrijeme ručka u restoranu. Film portretira Weiweia koji se s velikom dozom humora, odlučnosti i iznimne kreativnosti suočava s represijom te samim tim ukazuje na važnost umjetnosti u svakodnevici.

Gregory Crewdson: Brief Encounters (2012)
Redatelj Ben Shapiro u dokumentarcu donosi zanimljiv portret fotografa i filmaša Gregoryja Crewdsona. 2000. godine Shapiro je počeo dokumentirati rad i inserte iz osobnog života bruklinškog umjetnika, a nedugo nakon početka projekta, tada 50-godišnji umjetnik započeo je seriju velikih, tjeskobnih i namještenih fotografija koje je uslikao u zapadnom Massachusettsu, gdje je njegova obitelj živjela kad je bio dječak. Seriju je nazvao 'Beneath the Roses'. Shapiro je istraživao pozadinu njegove inspiracije te opsesije razotkrivanjem tajnog života umjetnikovih modela.