IN MEMORIAM: VESNA PARUN

Odlazak genijalno bezobrazne pjesnikinje

  • Autor: Gordan Duhaček
  • Zadnja izmjena 25.10.2010 11:58
  • Objavljeno 25.10.2010 u 10:50
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Umrla je Vesna Parun. Nema sumnje - najveća hrvatska pjesnikinja, i najbolja, i najpoznatija, i najcjenjenija

Njezin je pjesnički izraz bio raznolik i bogat, ponekad nepredvidljiv, a ponekad šokantan, ali najvažnije od svega je što je bio jedinstven i originalan te je bilo nemoguće zamijeniti je ili nadomjestiti bilo kim drugim.
'Zore i vihori', prva zbirka pjesama Vesne Parun, objavljena 1947. godine, jedan je od međaša suvremene hrvatske poezije, nakon kojeg mnogo toga nije moglo biti isto kao prije.

pixssel

pixssel

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Ipak, među superlativima koji idu uz Parun nalazi se i nekoliko koji pripadaju isključivo njoj jer ona je bila i najopasnija hrvatska pjesnikinja, vječito bez dlake na jeziku, što joj je u životu donijelo brojne nedaće. Zato je ona i najnesretnija hrvatska pjesnikinja, čiji je život serija bolesti i razočaranja.
Rođena je 1922. godine u Zlarinu, djetinjstvo provela na jadranskoj obali i u školi se istaknula kao iznimna učenica te se kao djevojčica od 14 godina mogla izdržavati podučavanjem drugih. Romanistiku je upisala u Zagrebu 1940. godine, a njezin studij, koji nikada neće završiti, prekinuo je rat. Prekinuo je i život njezinog brata, koji je ubijen u partizanima.

Nakon Drugog svjetskog rata upisala je filozofiju, no 1947. je dobila tifus na radnoj akciji građenja pruge Šamac - Sarajevo. 'Zore i vihori' bile su pak značajnim dijelom inspirirane nesretnom ljubavlju, koja je započela 1938, a nikada nije zaživjela na ispunjavajući način. Nesretan je bio i njezin brak u Bugarskoj, u kojoj je živjela od 1962. do 1967. Nakon razvoda se vratila u Zagreb i živjela kao slobodna književnica, a tijekom svoje duge karijere objavila je šezdesetak knjiga, ne samo poezije, nego i proze i drama. Dobila je brojne nagrade, no uvijek je, vlastitim izborom, ostala autsajderica, svjesna svog talenta i nespremna kompromitirati ga klanjajući se bilo kome.

U skladu s time, nije se u socijalizmu domogla stana, kada ga je svatko mogao dobiti, a ni u nezavisnoj Hrvatskoj, kada su se također dijelili šakom i kapom. Članica HAZU, naravno, nije postala, što je vječna sramota (doduše, jedna od mnogih) ove izdašno financirane državne institucije. Nije iznenađujuće jer Vesna Parun je u devedesetima objavila nekoliko oštrih satiričkih pjesama u Feral Tribuneu, u kojima se obrušila na Franju Tuđmana. Za nju je sve to bio jedan veliki 'kurcomlat', a prvi hrvatski predsjednik cijenio je samo one koji su mu recitirali na rođendanima u HNK-u. Političare nikad nije štedjela, pa je i nedavno opjevala premijerku Jadranku Kosor, za koju je napisala da joj se od nje 'povijesno podriguje'.

Spletom nesretnih okolnosti, 2000. godine otišla je iz svojih nekoliko kvadrata sobička u Studentskom gradu na liječenje u Stubičke Toplice, gdje je na kraju i dočekala smrt. Jedna od zadnjih stvari koju je uradila, u svibnju ove godine, jest i istupanje iz Društva hrvatskih književnika. Najveća hrvatska pjesnikinja ujedno je bila i socijalni slučaj, što o 'tisućljetnoj uljudbi' govori više nego svi romani Ivana Aralice.

Parun je bila antiprotivna, vulgarna, neprilagodljiva, pravo čuđenje u svijetu, s rukama nevinijim od svih ostalih jer na njima nikada nije bilo tuđe krvi. U hrvatskoj kulturi, gdje se povrh svega cijene paralizirajuća pristojnost i beskrajno nezamjeranje, Vesna Parun je bila genijalno bezobrazna, revolucionarno iskrena i na kraju svega - luda baba. To je najveći kompliment za nju jer živjela je među plejadom finih gospođa i gospodina domaće književnosti koji je nikada nisu zaslužili, pa su se valjda zato svojski trudili odbaciti i poniziti je. U tome su uspjeli, ali ne i približiti se njezinom talentu i poeziji koja je iz istoga nastala. U društvu književnih deminutiva, Parun je bila superlativ. Bila je, dakle, naj.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!