MRAČNI STRIP

Odbojna i fascinantna adaptacija Kafkina 'Dvorca'

27.01.2014 u 09:04

Bionic
Reading

Nedovršeni 'Dvorac' preuzeli su scenarist i pisac David Zane Mairowitz i umjetnik koji djeluje pod pseudonimom Jaromir 99 te napravili strip album, koji vjerno dočarava kafkijanski ton i duh priče

Franz Kafka umro je prije nego što je uspio dovršiti svoj roman 'Dvorac' (Das Schloss), ostavivši ga ne samo na sredini priče, već i na sredini posljednje rečenice.

To nije spriječilo brojne umjetnike da adaptiraju priču u nekoliko filmskih djela, animiranih priča, radiodrama pa čak i za kazališnu predstavu. Prošle godine 'Dvorac' su preuzeli scenarist i pisac David Zane Mairowitz i umjetnik koji djeluje pod pseudonimom Jaromir 99 te napravili strip album koji vjerno dočarava kafkijanski ton i duh priče.

Osim crne i bijele, približavanje intenzivnijem koloritu u stripu 'The Castle: A Graphic Novel' samo su svijetlije ili tamnije nijanse sive, a bogatstvo crnih pejzaža uprizoruje groteksne momente kao i oštri kontrasti prikaza neba i snijega, koji ocrtavaju gotičku atmosferu. Ilustracije podsjećaju na remek djelo 'Persepolis' Marjane Satrapi te na Jaromirove prethodne crteže ostvarene u suradnji s Jaroslavom Rudišem za trilogiju 'Alois Nebel'

Svijet u kojem manjka boja i intenziteta, prikladno je okruženje za smještanje priče o tjeskobnom centru političke birokracije u malom, zabačenom europskom selu. Glavni protagnosit priče je K., zemljišni inspektor, kojem mještani odbijaju pružiti gostoprimstvo i mjesto boravka. K. nastoji doći do misterioznog Dvorca, kako bi razrješio svoju neugodnu situaciju, međutim svakim korakom nailazi na prepreke. Kako vrijeme prolazi, Kafka maestralno opisuje priču o birokraciji, izolaciji i gubitku.

'The Castle: A Graphic Novel' u isto vrijeme je odbojan i fascinantan, kao i original: a umjetnici su u adaptaciji uspjeli 'izvesti' i prenijeti čak i frustrirajući nedostatak kraja i konačnog zaključka, kako za samog glavnoj junaka, tako i za čitatelje.

Da Kafka nije inzistirao na spaljivanju svojih djela, vjerojatno bismo pomislili da je njegov izluđujuć izostanak finala zapravo bio dobro promišljen i namjeran koncept.