ELEKTRONIČKE KNJIGE

Od afirmiranih do novih talenata: Djela riječkih autorica i autora besplatno na internetu

04.07.2019 u 11:44

Bionic
Reading

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima objavilo je u okviru projekta Besplatne elektroničke knjige drugo kolo biblioteke 'elektroRI“, posvećene pjesničkim i proznim djelima suvremenih riječkih autorica i autora, od afirmiranih do novih talenata.

Među novim naslovima su nagrađena zbirka pjesama u prozi 'Aleatorika disanja' Sebastiana Antonia Kukavice, poema 'Avenija: dokument jednog vremena i međuprostora' koju potpisuje skarlet_p, nagrađena zbirka priča 'Ništa za pisati kući o' Envera Krivca te tri romana – 'Svitanje na zapadu' Igora Beleša, 'Tragovi goveda' Mladena Blaževića i 'Troslojne posteljine' Dunje Matić.

Zbirka pjesama u prozi 'Aleatorika disanja' opisuje se kao djelo koje obiluje književnim i glazbenim referencama, poema 'Avenija: dokument jednog vremena i međuprostora' kao svojevrsni lirski roman o stasanju jedne izgubljene generacije s prijelaza stoljeća, a priče Envera Krivca kao podsjećanje na to kako je sve krhko i kako sve može nestati.

Za Belešev roman iz Društva kažu da obrađuje temu univerzalnog karaktera, dok se napetost koja između likova nastaje zbog njihovih oprečnih vjerskih pripadnosti (katoličke i protestantske) vrlo lako može preslikati na napetosti postojeće u hrvatskom društvu.

Roman 'Tragovi goveda' zanimljiv je i uspio pokušaj pisanja povijesno-socijalnog romana u suvremeno doba, ali s radnjom smještenom u godine previranja oko Prvog svjetskog rata, dok je "ironijom i autoironijom bogat generacijski roman“ Dunje Matić istovremeno lokaliziran i intimistički, ali i zamalo panoramski prikaz pulsa tzv. milenijalaca.

Biblioteka u kojoj su objavljena ta djela je pokrenuta uz financijsku potporu Grada Rijeke. S novim naslovima sada je u okviru projekta besplatnih elektroničkih knjiga dostupno ukupno 204 naslova, od čega njih više od 160 predstavljaju suvremenu hrvatsku književnu produkciju.