MUŠKI PROZNI BLOK

Knjige Kirina, Popovića i Simića besplatno na internetu

29.10.2018 u 09:59

Bionic
Reading

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM) objavilo je u okviru projekta Besplatne elektroničke knjige (BEK) autofikcionalni roman 'Album' Miroslava Kirina, roman 'Izlaz Zagreb jug' Ede Popovića te zbirku priča 'Nahrani me' Romana Simića

Kirin je za 'Album' 2001. dobio Nagradu Jutarnjeg lista za najbolju proznu knjigu, a kritika ga je dočekala nesuzdržanim pohvalama, upućenih posebice kombinaciji dokumentarizma i nepouzdanih (pri)sjećanja, naglašavajući romanesknu slojevitost i istančanost te pripovjedačevu sposobnost da se istodobno obraća čitateljevom intelektu i emocijama, navode iz DPKM-a. Miroslav Kirin rođen je 1965. u Sisku. Pjesnik je prevoditelj i prozaik, dobitnik Gorana za mlade pjesnike za 1989. za zbirku 'Od nje do vječnosti'.

I Popović je za roman 'Izlaz Zagreb jug' dobio niz sjajnih kritika, kako u domaćim medijima tako i u inozemnim, za engleski i njemački prijevod. U knjizi je, poručuje DPKM, autor ispisao žestoku i strastvenu priču o betonskoj periferiji metropole, besprijekorno spojivši teške teme i lakonsku lakoću pripovijedanja, čime je zavrijedio svaki od brojnih panegirika, od Vjesnika i Novog lista do Berliner Zeitunga i Rolling Stonea. Edo Popović rođen je 1957. u Livnu, a danas živi između Zagreba i Stranice Gornje u Ribničkoj dolini. Objavio je deset proznih zbirki i romana te dvije knjige putopisno-esejističke proze.

Simićeve priče okupljene u zbirci 'Nahrani me' obogaćuju njegov pripovjedni univerzum premještajući žarište interesa s ljubavnih i unutargeneracijskih odnosa na roditeljske i međugeneracijske te učvršćuju reputaciju ovog višestruko nagrađivanog prozaika kao iznimnog stilista, navode iz DPKM-a dodajući da je 'Nahrani me' prevedena na njemački jezik. Simiće je 2012. za nju je osvojio i nagradu Kiklop za najbolje domaće književno djelo, a za jednu od priča iz te zbirke dodijeljena mu je i nagrada Večernjeg lista Ranko Marinković. Roman Simić rođen je 1972. u Zafru, urednik je književnog časopisa 'Relations' te umjetnički direktor Festivala europske kratke priče. Kao prozni pisac uvršten je u više antologija i pregleda hrvatske proze 90-ih, a priče su mu prevođene na desetak jezika.

Tri nova naslova dostupna na stranici Besplatne elektroničke knjige dostupni su u četiri najraširenija formata za e-knjige (HTML, ePub, PDF i MOBI), omogućujući online čitanje i/ili preuzimanje na vlastite uređaje.