ELEKTRONIČKE KNJIGE

Četiri zbirke nagrađivanih domaćih pjesnikinja i pjesnika sada besplatne

26.04.2019 u 09:16

Bionic
Reading

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima objavilo je u okviru projekta Besplatne elektroničke knjige četiri zbirke nagrađivanih hrvatskih pjesnikinja i pjesnika - Ivana Babića, Krešimira Bagića, Jelene Osvaldić i Olje Savičević Ivančević, pa se sada na tom portalu može pročitati više od stotinu probranih pjesničkih naslova suvremene hrvatske književne produkcije

Ivan Babić zastupljen je sa zbirkom 'Koncepcija vrta', nagrađenom Tinom Ujevićem, dobitnik više književnih nagrada Krešimir Bagić s 'Bršljanom', Jelena Osvaldić sa zbirkom 'Zašto? Zato', nagrađenom Ivanom vitezom Trnaskim, a još jedna afirmirana autorica Olja Savičević Ivančević sa svojom trećom knjigom poezije 'Mamasafari'.

'Iako najnovije istraživanje tržišta knjiga i čitateljskih navika u Hrvatskoj pokazuje opadanje interesa za čitanje knjiga nakon prethodnog trogodišnjeg rasta, rezultati projekta BEK pokazuju da interes za čitanje besplatnih elektroničkih knjiga raste iz godine u godinu, odnosno da ne prati opadajući trend čitanja tiskanih knjiga', ističu iz Društva za promicanje književnosti na novim medijima.

Podsjećaju da su prošle godine korisnici projekta preuzeli 76.046 e-knjiga, odnosno 20 posto više nego 2017., a i u prvom tromjesečju 2019. je također zabilježen porast preuzimanja e-knjiga, ali je manje izražen nego proteklih godina i iznosi pet posto.

'Taj trend pada porasta preuzimanja knjiga je i očekivan jer s limitiranim financijskim potporama broj novih naslova objavljenih u okviru projekta je isto tako limitiran, pa iako je prošle godine objavljeno čak 19 novih naslova, najviše dosad, taj broj još uvijek nije dovoljan da i dalje generira porast preuzimanja po stopama koje su zabilježene prethodnih godina', dodaju.