IZLOŽBA DO 9. LIPNJA U MSU

Očko, Kulunčić, Klobučar i Žarković dobitnici HT nagrade za hrvatsku suvremenu umjetnost

  • Autor: Tina Barbarić
  • Zadnja izmjena 18.05.2019 09:39
  • Objavljeno 17.05.2019 u 21:23
Sven Klobučar, Andreja Kulunčić, Damir Očko i Nives Žarković

Sven Klobučar, Andreja Kulunčić, Damir Očko i Nives Žarković

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Damir Žižić

U zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti u 20 sati otvorena je 12. izložba HT nagrada za suvremenu umjetnost na kojoj 37 odabranih radova nudi presjek najboljih ostvarenja recentnog domaćeg suvremenog vizualnog stvaralaštva. Na otvorenju su proglašeni najbolji radovi, dobitnici četiri nagrade u vrijednosti od 75 do 20 tisuća kuna, a prvu je osvojio Damir Očko za rad 'DICTA II (safewords)'. Druga nagrada pripala je Andreji Kulunčić, treća Svenu Klobučaru, a nova, četvrta nagrada u kategoriji 'Za mlade' otišla je Nives Žarković

Prvonagrađeni rad 'DICTA II (safewords)' Damira Očka je video koji prati trening dvojice MMA boraca u kombinaciji s filmskim slikama nespecificirane igre kuglama različitih boja i veličina i nastavak je njegovog ranijeg rada 'DICTA I', u kojemu je istraživao fabriciranje činjenica u prostoru političkog govora današnjice.

Damir Očko

Damir Očko

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Damir Žižić

''DICTA II' istražuje isti prostor kroz koncept tzv. sigurnih riječi prikupljenih na različitim BDSM forumima. Grupirane i organizirane da oponašaju arhitekturu jezika u prostoru filma, 'sigurne riječi' izgovaraju se suho i bez emocija – poput čitanja rječnika. Scene naglašene čitanjem 'sigurnih riječi' istražuju ideju nasilnih situacija s unaprijed dogovorenim granicama kao metafora za trenutno stanje demokracije, simulirajući i oponašajući pritom jezik u kojem svaka riječ, iako fonetski različita, ima identično značenje: STOP!', naveo je u svojoj izjavi uz rad Očko za čiji je 'Dicta II' žiri HT nagrade ocijenio da je majstorsko ovladavanje ne samo medijem, nego ponajprije umjetničkim izričajem.

Damir Očko, video 'DICTA II (safewords)'

Damir Očko, video 'DICTA II (safewords)'

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MSU

'Do detalja razrađena dramaturgija, istančane estetske geste, precizno kadriranje i montaža u svojoj poetičnosti otvaraju pitanja o ovladavanju neposrednom okolinom, društvenim normama i pozicijama moći. Posve obične riječi koje se monotono izgovaraju, u kontrastu s ravnotežom tijela MMA boraca, postaju kakofonija, odražavajući tako otuđenje i prazninu. U svoj svojoj kompleksnosti i višeznačnosti, rad govori o mnogim aspektima preplitanja ekonomskih, političkih i umjetničkih sustava. Damir Očko tako se bezuvjetno svrstava među najuglednije umjetnike svoje generacije na globalnoj razini', navodi u svome objašnjenju žiri.

Drugu nagradu od 45 tisuća kuna dobila je Andreja Kulunčić za instalaciju 'ART-ACT-BOX: Performativnost izložbe', a treću nagradu od 40 tisuća kuna dobio je Sven Klobučar za seriju crteža 'Mrtvi'.

Andreja Kulunčić

Andreja Kulunčić

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Damir Žižić

Za rad Andreje Kulunčić žiri objašnjava kako kroz umjetničke metode nudi publici kreativne alate za aktivaciju vlastite svakodnevnice i društveni angažman.

'Lako rasklopivi rekviziti za izradu izložbe, sastavljeni prema uzoru na metode i materijale koje su umjetnici tijekom 1960-ih i 1970-ih koristili kao dio institucionalne kritike društveno-političkog sustava, pozivaju publiku da bude aktivna u kritici današnjih društvenih odnosa i praksi', navodi žiri nagrade dok za rad Svena Klobučara tvrdi da je 'dojmljiv spoj izvrsno izvedenog filigranskog klasičnog crteža i elemenata popularne kulture, poput karikatura iz horor filmova'.

Sven Klobučar

Sven Klobučar

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Damir Žižić

Ove godine uvedena je i nova nagrada 'Za mlade' vrijedna 20 tisuća kuna, a dobila ju je Nives Žarković za rad 'Sram te i stid bilo', koji je inspiriran njenin vlastitim iskustvom u kojem je bila izložena maltretiranju i verbalnom zlostavljanju.

'Hrabro iznoseći u javnost prijeteće poruke ispisane ekstremno sirovim i vulgarnim jezikom, Nives u radu pokazuje razmjere grubosti kakve može imati komunikacija u virtualnom prostoru. Zlostavljačke poruke ispisane na crvenom tepihu tako postaju kontrast onom 'red carpetu' medijske ikonografije koji je sinonim za uspjeh, slavu i bogatstvo. Nives nam odlučno i dojmljivo pokazuje da se problem ne smije skrivati 'pod tepih', nego ga treba iznostii javno te se boriti protiv verbalnog nasilja i njegove nemoralnosti', pojašnjava žiri HT nagrade.

Nives Žarković

Nives Žarković

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Damir Žižić

Nagrađeni otkupljeni radovi postat će dio fundusa MSU-a, odnosno Zbirke HT@MSU, a na svečanom otvorenju laureatima su nagrade uručili uručili Snježana Pintarić, ravnateljica MSU-a, Nina Išek Međugorac, direktorica korporativnih komunikacija Hrvatskog telekoma (HT), Ivica Poljičak, državni tajnik i Mirna Rudan Lisak, izaslanica zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Ravnateljica MSU-a Snježana Pintarić, direktorica Korporativnih komunikacija HT-a Nina Išek Međugorac, državni tajnik Ivica Poljičak, dobitnici nagrada Sven Klobučar, Andreja Kulunčić, Nives Žarković i Damir Očko te Mirna Rudan Lisak, izaslanica Milana Bandića

Ravnateljica MSU-a Snježana Pintarić, direktorica Korporativnih komunikacija HT-a Nina Išek Međugorac, državni tajnik Ivica Poljičak, dobitnici nagrada Sven Klobučar, Andreja Kulunčić, Nives Žarković i Damir Očko te Mirna Rudan Lisak, izaslanica Milana Bandića

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Damir Žižić

'HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost primjer je jedne od najuspješnijih suradnji korporativnog i kulturnog svijeta u Hrvatskoj te je ujedno najveća i jedna od najznačajnijih hrvatskih nagrada za suvremeno vizualno stvaralaštvo', istaknula je direktorica Korporativnih komunikacija HT-a Nina Išek Međugorac prilikom svečanog uručenja nagrada.

'Kao društveno odgovorna kompanija, HT snažno podržava i ulaže u kreativan razvoj Hrvatske, u dubokom uvjerenju da suvremena komunikacija i tehnologija mogu svim građanima, bez obzira čime se bavili, već danas svakodnevni život učiniti jednostavnijim, boljim i kreativnijim. Samo u posljednjih 10 godina HT je u hrvatsku kulturu uložio više od 30 milijuna kuna. Svjesni smo da bez ulaganja u kreativnost nema ni napretka našeg društva', rekla je Išek Međugorac.

  • +31
  • +28

Radovi odabrani za izložbu HT nagrada za suvremenu umjetnost 2019.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MSU

Uz nagrađene radove, žiri je na otvorenju izložbe posebno priznanje u kategoriji 'Za mlade' odao i Denisu Butorcu za iznimnu kvalitetu rada 'Homesick'.

Izložba HT nagrada za suvremenu umjetnost traje do 9. lipnja, a posjetitelji će cijelo to vrijeme moći glasati za svoga favorita kojemu će po završetku izložbe pripasti Nagrada publike od 10 tisuća kuna.

  • +29
  • +26

Otvorenje 12. izložbe i dodjela HT nagrada za suvremenu umjetnost

Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

Na ovogodišnji, 12. HT natječaj za suvremenu umjetnost pristiglo je 265 prijava, a za izložbu ih je odabrano 34, pet u novoj kategoriji 'Za mlade', pri čemu su ravnopravno zastupljeni umjetnici u različitim medijima, od slikarstva, skulpture i fotografije, preko filma i videa, do višekanalnih multimedijalnih video instalacija, dokumentarističkih materijala, performasa i site specific ambijenata. Najviše ih je u mediju instalacije, videa i fotografije.

Tradicionalno, na izložbi se predstavljaju i radovi troje pozvanih umjetnika. Ove godine to su redom umjetnice, nagrađena Andreja Kulunčić te Vesna Pokas i Nora Turato. Turato je na otvorenju izvela performans 'The good, the bad, the viscose', čija će se snimka prikazivati na Medijskoj fasadi MSU-a. Performans je imala i umjetnica Amela Frankl, pod nazivom 'I to će proći'.

Žiri za odabir nagrade u ovom izdanju činili su ravnateljica MSU-a Snježana Pintarić (predsjednica), kustos Kunsthallea Krems Andreas Hoffer, kustosica i voditeljica Mestne galerije Ljubljana i Galerije KC Tobačna 001 Alenka Gregorič, viša kustosica MSU-a Ivana Kancir i akademski kipar Alem Korkut.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!