KRATKE MRAČNE PRIČE

Objavljene 'noir' antologije 'USA noir 2' i 'Istanbul noir'

13.04.2016 u 16:28

Bionic
Reading

Nakladnik Durieux objavio je dvije nove zbirke 'noir pripovjedaka' u sklopu svoje biblioteke Durieux Noir, "USA noir 2" i "Istanbul noir", koje donose izbor kratkih priča niza istaknutih američkih, odnosno, turskih književnika okupljenih u antologijama koje tematiziraju 'noir' scenu američkih gradova te Istanbula

Zbirke su dio 'Noir' serijala američkog izdavača Akashic Books, pokrenutog 2004. i zamišljenog kao "književna šetnja mračnim ulicama svjetskih urbanih središta" kroz krimi priče istaknutih autora, čije su radnje smještene u različitim gradovima i gradskim naseljima.

Za hrvatske ih čitatelje priređuje Durieux u sklopu biblioteke Durieux Noir, u kojoj je do sada već objavljeno pet naslova, koji priče smještaju u Rim, Dublin, Barcelonu, SAD i Zagreb.

Kako se ističe u najavi izdanja, "USA Noir 2" nastavak je izuzetno popularne zbirke priča "USA Noir" iz 2015. a donosi novih 17 napetih priča s američke "mračne strane" po odabiru priređivača Johnnyja Templa, urednika odgovornog i za prvi dio američkog noira, te u prijevodu na hrvatski Duška Čavića i Ive Gjurkin.

Pisane su raznolikim stilovima - neke od priča oponašaju hemingwayevsku ekonomičnost, dok neke koketiraju s apsurdom, "a sve ih veže mrak noira, sladak poput sirupa i gorak poput tamne čokolade".

"Geografski specifične, one su svojevrsna nadgradnja baze američkog krimića koju su postavili slavni James M. Cain, Cornell Woolrich i Raymond Chandler", stoji u najavi.

Kroz niz međusobno različitih napetih priča, autori okupljeni u zbirci bave se problemima rasizma, PTSP–a i droge, plastično oslikavajući međuljudske odnose na koje su utjecali ideološka zadojenost, rasizam, strah i patrijarhalni obrasci ponašanja.

Ta se socijalna osviještenost miješa s ubojstvima i pljačkama, konzumacijom i prodajom droge u gradovima San Diegu, New Yorku, Kansas Cityju, Baltimoreu, New Orleansu i Las Vegasu.

Autori obuhvaćeni zbirkom su Don Winslow, Julie Smith, Domenic Stansberry, Joseph Bruchac, Laura Lippman, Pir Rothenberg, Luis Alberto Urrea, John O’Brien, S. J. Rozan, Asali Solomon, William Kent Krueger, T. Jefferson Parker, Tim Broderick, Bharti Kirchner, Lawrence Block, Lisa Sandlin, Jeffery Deaver.

U zbirci "Istanbul noir", priređivača Mustafe Ziyalana i Amy Spangler, u prijevodu na hrvatski Davorke Ćurković i Ive Gjurkin, domaćim se čitateljima rastvara "imaginarij u kojem se susreću strast i mržnja, spletke i odmazde, obračuni i pomirenja s prošlošću".

Grad oduvijek poznat kao topos različitih vjerovanja i mjesto velikih žudnji, Istanbul im se ovaj put predstavlja kroz priče o naručenom ubojstvu i davno zaboravljenom ubojstvu, o zločinu iz straha i zločinu iz strasti, otrovnim napitcima i zamkama, "u zbirci mračnih priča koje kroz niz izuzetno živopisnih snimaka grada oblikuju slojevit portret te maglom obavijene arene u kojoj odmjeravaju snage sila i otpor, nijekanje i represija".

Autori zastupljeni zbirkom su Yasemin Aydinoğl, Tarkan Barlas, Mehmet Bilâl, Behçet Çelik, İnan Çeti, İsmail Güzelso, Hikmet Hükümenoğlu, Müge İplikçi, Riza Kiraç, Lydia Lunch, Jessica Lutz, Bariş Müstecaplioğlu, Algan Sezgi̇ntüred, Feryal Tilmaç, Sadik Yemni.

Mračne, provokativne, majstorski sročene, priče u dvjema zbirkama predstavljaju izbor ponajboljih autorskih književnih šetnji mračnim ulicama Istanbula i urbanih središta SAD-a.

Dosad su u sklopu edicije Akashic Booksa objavljena 73 naslova kao što su, uz već navedene, "Paris Noir" i "Haiti Noir", ali i zbirke iz Belfasta, Teherana, Copenhagena, Havane, Mumbaija, Moskve, Toronta i Venecije, kao i čitav niz antologija posvećenih američkim gradovima - "Chicago Noir", "L.A. Noir" i "Baltimore Noir" samo su neke od njih.