žanrovski neuhvatljivo

Objavljena je nova knjiga Dubravke Ugrešić: u 'Brnjici za vještice' polemički progovara o patologijama sadašnjeg trenutka

  • Autor: V. Ba.
  • Zadnja izmjena 14.01.2022 11:22
  • Objavljeno 14.01.2022 u 11:22
tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Knjiga dolazi na 138 stranica, košta 69 kuna, a objavio ju je Multimedijalni institut (MaMa). Dizajn naslovnice potpisuje Dejan Dragosavac Ruta

Brnjica za vještice Dubravke Ugrešić žanrovski je neuhvatljiva knjiga. Njezin prvi dio svojevrsna je proširena rođendanska čestitka upućena vlastitoj junakinji Štefici Cvek. Čestitka je istovremeno i osvrt na četrdeset godina zajedničkog života i sudbine jednog književnog lika, jedne knjige i jedne autorice.

Drugi dio Brnjice za vještice čini dugi razgovor s teoretičarkom književnosti i feministkinjom Merimom Omeragić, gdje Ugrešić u polemičkom tonu govori o patologijama sadašnjeg trenutka ('regionalnog', ali i globalnog) i kako je do njih došlo, bez obzira radi li se o umjetnosti, kulturi ili društvu.

Općoj, samoubilačkoj kulturi narcizma Ugrešić suprotstavlja kulturu otpora. U književnosti, ma kako 'romantično' ili 'utopijski' zvučalo, to podrazumijeva povratak u ilegalu.

Knjiga dolazi na 138 stranica, košta 69 kuna, a objavio ju je Multimedijalni institut (MaMa). Dizajn naslovnice potpisuje Dejan Dragosavac Ruta.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: n.n.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!