Uoči dodjele nagrade u četvrtak

Novinar velikog The New York Timesa kao dobitnicu Nobela za književnost vidi i Dubravku Ugrešić

06.10.2021 u 21:37

Bionic
Reading

Novinar Alex Marshall uz Dubravku Ugrešić spominje i spisateljice Annie Ernaux, Maryse Condé i Jamaicu Kincaid te dramatičara Jona Fossea i majstora žanra Stephena Kinga

Novinar The New York Timesa Alex Marshall, koji za taj list izvještava o ovogodišnjim Nobelovim nagradama, objavio je prije nekoliko sati tekst naslovljen 'Who Will Win the Nobel Prize in Literature?'. Marshall među moguće dobitnice Nobelove nagrade za književnost, koja će biti dodijeljena u četvrtak, uvrštava i spisateljicu Dubravku Ugrešić.

'Svake godine, oklade padaju na zvijezde. Na romanopisce kao što je Haruki Murakami. No, oni rijetko odnose kući tu nagradu. Tko će je uzeti u četvrtak? Evo šest mogućih kanidata,' piše u tekstu Marshall, pa nabraja, osim Dubravke Ugrešić, i spisateljice Annie Ernaux, Maryse Condé i Jamaicu Kincaid kao moguće dobitnice Nobela za književnost u 2021. godini. Autor 'tipuje' i na Norvežana Jona Fossea, jednog od najizvođenijih dramskih pisaca na svijetu, kao i na somalijskog autora Nuruddina Faraha, koji je živio i stvarao u egzilu 70-ih godina prošlog stoljeća i čija su djela, baš kao i ona Kincaid ili Condé, važan dio postkolonijalne svjetske književnosti. Zatim se dotiče i majstora žanra Stephena Kinga, dodajući kako na pisca poput njega ne bi trebalo zaboraviti u spekulacijama o Nobelu. Za Dubravku Ugrešić, pak, piše:

'Čini se da suci obožavaju istočnoeuropske pobjednice pa se nemojte iznenaditi ako Dubravka Ugrešić dobije Nobela. Rođena je u bivšoj Jugoslaviji, a njezina djela se često bave nacionalizmom u Europi - iako njezin roman 'Have a Nice Day' na 241 stranici progovara o našem, američkom životu.'

S Nobelom za književnost je, podsjetimo, u posljednje godine sve moguće (mada se može reći da je tako znalo biti i ranije). Bilo da je riječ o neobičnim odabirima (Bob Dylan), onima konvencionalnima (Olga Tokarczuk) ili, pak, onima koji izgledaju kao da služe postizanju reacha na društvenim mrežama (Peter Handke), činjenica je da je identitet te nagrade sve zamućeniji i da nitko više ne zna što očekivati. Velike kladionice najveće šanse daju Annie Ernaux i Harukiju Murakamiju, a visoko na njihovim listama su i Margaret Atwood, Anne Carson, Lyudmila Ulitskaya, a tu negdje je i Dubravka Ugrešić... Također Michel Houellebecq, Karl Ove Knausgaard, kao i Salman Rushdie i Milan Kundera (je li konačno stigao čas za Kunderu?) te Dušan Simić, poznatiji kao Charles Simic, inače srpsko-američki pjesnik i bivši urednik časopisa Paris Review, dobitnik Pulitzerove nagrade za poeziju 1990.

Nagradu je teško predvidjeti jer su nominacije tajne čak 50 godina od godine nominiranja, nakon čega su dostupne u Bazi nominacija Nobelove nagrade za književnost. Bilo kako bilo, Nobelova nagrada za književnost, često obavijena tajnom - još češće kontroverzama - bit će dodijeljena u četvrtak u Švedskoj akademiji s početkom u 13 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Netko bi mogao dobro zaraditi na kladionici.