Proglašen dobitinik

[VIDEO] Dubravka Ugrešić ipak nije laureat: Nobela za književnost osvojio je tanzanijski romanopisac Abdulrazak Gurnah

07.10.2021 u 13:09

Bionic
Reading

Švedska akademija u 13 je sati dodijelila prestižnu nagradu

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost za 2021. godinu je tanzanijski romanopisac Abdulrazak Gurnah, objavio je upravo Nobelov odbor za dodjelu nagrada.

Izvor: Društvene mreže

Žiri je nagradu obrazložio njegovim "beskompromisnim i suosjećajnim prodorom u posljedice i efekte kolonijalizma, kao i u sudbine izbjeglica u zaljevu između kultura i kontinenata."

Najpoznatije je Gurnahovo djelo 'Paradise' ('Raj') iz 1994. godine, koje govori o afričkim tinejdžerima i njihovom životu u fikcionalnom gradu Kawa u Tanzaniji. Priča prati junaka Yusufa, dječaka rođenog u izmišljenom tanzanijskom gradu na prijelazu u dvadeseto stoljeće. Yusufov otac je hotelijer i dužan je bogatom i moćnom arapskom trgovcu po imenu Aziz. Na početku priče, otac založi Yusufa u zamjenu za dug prema Azizu te je dječak primoran raditi kao neplaćeni sluga za trgovca. Yusuf se tako pridružuje Azizovoj karavani dok putuju dijelovima središnje Afrike i Konga. Tijekom puta, Azizova se karavana trgovaca susreće s neprijateljstvom lokalnih plemena, divljim životinjama i teškim terenima. Dok se karavana vraća u istočnu Afriku, započinje i Prvi svjetski rat, a Aziz nailazi na njemačku vojsku koja osvaja Tanzaniju, prisilno regrutirajući Afrikance u vojnike.

Gurnahovi su romani, istaknuo je žiri, obračun s kolonijalnim naslijeđem, a spomenuti roman 'Paradise' bio je već nominiran za Bookerovu i Whitebreadovu nagradu.

Kako su rekli iz odbora za dodjelu nagrada Švedske akademije, čuli su se s piscem, koji nažalost radi pandemije nije mogao prisustvovati primanju nagrade. Čitava ceremonija dodjele prenosi se preko Youtubea.

Nobelova nagrada tanzanijskom piscu, rođenom 1948. godine u zanzibaru, prilično je iznenađenje. Kao najveći favoriti ove su godine bili spominjani Annie Ernaux i japanski bestseler autor Haruki Murakami. Jednoj od najvećih živućih francuskih autorica kladionice su davale najveće izglede. Njezini su romani 'kratki i ubojiti', tematski i formom prikladni dobu u kojem živimo pa otuda i spekulacije o njezinoj pobjedi. Spominjala se i kanadska pjesnikinja Anne Carson, ruska spisateljica Ljudmila Ulicka, kanadska spisateljica Margaret Atwood, gvadelupska spisateljica Maryse Condé i kenijski pisac Ngũgĩ wa Thiong'. Kritičar New York Timesa kao jednog od favorita izdvajao je i Dubravku Ugrešić.