KAZALIŠNO VIJEĆE UZ MUCALA

'Obećao nam je Kazalište, i to Hrvatsko'

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 19.06.2010 20:11
  • Objavljeno 19.06.2010 u 18:06
duško mucalo

duško mucalo

Izvor: Pixsell / Autor: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Kazališno vijeće Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Split u današnjem je priopćenju izrazilo neslaganje s jučerašnjom odlukom ministra kulture Bože Biškupića o nepotvrđivanju Duška Mucala za intendanta splitskog HNK-a, kojeg je na tu dužnost, nakon prijedloga Kazališnog vijeća, nedavno imenovalo splitsko Gradsko vijeće

'Odbijanjem da potvrdi naš i gradski prijedlog o imenovanju Duška Mucala na dužnost novog intendanta HNK-a u Splitu ministar kulture Božo Biškupić na osebujan je način stavio točku na bjesomučnu kampanju, koja je od početka pratila naš izbor', navodi se u priopćenju Kazališnog vijeća splitskog HNK-a.

U obrazloženju odluke ministra Biškupića o nepotvrđivanju Duška Mucala za intendanta splitskog HNK navodi se, uz ostalo, da Mucalov prijedlog programa pokazuje nedostatak znanja i iskustva u poznavanju sustava funkcioniranja kazališta, kako umjetnički tako i organizacijski.

No Kazališno vijeće HNK-a Split u današnjem priopćenju navodi da je nakon dugog postupka izbora intendanta HNK-a u Splitu, analize programa, obavljenih razgovora i svih prikupljenih informacija od kandidata, 'izabralo Duška Mucala, za kojeg je procijenjeno da najbolje odgovara ovoj dužnosti'.

'Pojedini kandidati 'iz kuće' (splitskog HNK-a), koji u dijelu svojih kompetencija imaju možda i veće formalne kvalifikacije ili su u programima imali za nijansu manji broj gramatičkih i sličnih pogrešaka, trenutačno imaju velikih problema u radu sa svojim vlastitim ansamblima, pa bi njihov izbor značio dodatni raskol u HNK-u Split', navodi Kazališno vijeće.

'No, iz tijeka javnog linča kojem je Mucalo bio izložen, iz imena gotovo monopolnih medijskih institucija, kojima kao da upravljaju iz jednog središta, iz imena osoba, koje su u ovoj zemlji i u ovoj kulturi obvezni začin svakom jelu, bilo je jasno da je na djelu Organizacija, koja ne podnosi da bilo tko - pa bio to i Željko Kerum, gradonačelnik Splita, ili Duško Mucalo, budući intendant ovdašnjeg HNK-a - smije postati nositeljem javne dužnosti ako ona to nije odobrila', navodi u priopćenju Kazališno vijeće splitskog HNK-a.

Također tvrdi kako je ministar kulture 'omogućavao taj monopol, umjesto da ga suzbija u interesu zdravog pluralizma'.

Kazališno vijeće splitskog HNK-a u priopćenju navodi i kako je pravo ministra kulture 'da novcem poreskih obveznika na beogradska zapadnobalkanska druženja šalje 'performere', koji kao stvaralački čin plasiraju i ispijanje vlastite mokraće'. 'Možda se to njemu i ne sviđa, ali takvu 'uljudbu' od njega traže međunarodni monopoli, moćniji od njegova lokalnog', zaključuje u priopćenju Kazališno vijeće HNK-a Split.

Na kraju poručuje da će 'do kraja ostati uz kandidata Duška Mucala', koji im je, kako navode, 'obećao Kazalište - i to Hrvatsko i Narodno'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi