dvije nove knjige

Noviteti iz Petrinih knjiga: Gospa od Nila i Serge

12.09.2023 u 12:35

Bionic
Reading

Biblioteka Petrinih knjiga ima nova izdanja Gospa od Nila maestralno djelo nagrađivane francusko-ruandske književnice Scholastique Mukasonga te energičan roman Serge slavne francuske autorice i dramatičarke Yasmine Reza - knjige koje će ganuti i potaknuti na razmišljanje

Otputujte u Ruandu početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća kroz stranice potresnog romana Scholastique Mukasonga Gospa od Nila, maestralne priče o genocidu, kolonijalizmu i manipulaciji. Knjiga je autorici donijela dvije prestižne nagrade, Ahmadou-Kourouma i Renaudot, stoji u priopćenju.

Pisan prekrasnom i razornom prozom, ovaj roman vodi u jednu podijeljenu zemlju i društvo koje hrli k užasu. Bilježeći snove, ambicije i predrasude mladih žena koje odrastaju dok se njihova zemlja raspada, Mukasonga je pretočila svoju bol, tugu i bijes u umjetnost. Gospa od Nila je remek-djelo koje nas podučava o ljudskoj okrutnosti i istrajnosti. Ovo je knjiga za naše vrijeme, koja podsjeća da nikada ne smijemo izgubiti nadu.

Roman Yasmine Reza Serge postavlja velika pitanja o obitelji, židovskom identitetu te suočavanju s teškim temama poput starenja, bolesti i smrti. Kroz energičan dijalog, autorica virtuozno istražuje kontrast između komičnih situacija i dubokih egzistencijalnih pitanja. Serge pripada vrhuncu suvremene književnosti, još jednom potvrđujući nevjerojatnu sposobnost istovremenog kombiniranja tragičnog i komičnog ove slavne francuske spisateljice. Iza britkih dijaloga krije se egzistencijalna bespomoćnost i to je ono što se tiče svih nas.

Ruanda početkom sedamdesetih godina prošloga stoljeća. U gimnaziji Gospa od Nila smještenoj u blizini izvora velike egipatske rijeke, djevojke u cvijetu mladosti pripremaju se postati dobre supruge, dobre majke, dobre kršćanke. No, ispod prividno mirne površine vrije rasna mržnja. 'Etnička' kvota ograničava na 10 % broj učenica iz plemena Tutsi, progoni su sve učestaliji, a plaćeni ubojice moćnika sve su bliže… Scholastique Mukasonga koja je preživjela pokolj Tutsija donosi nam dojmljivo djelo u kojemu goloruke adolescentice pokušavaju izbjeći sudbini povijesti. Za ovu je knjigu osvojila dvije prestižne nagrade: Ahmadou-Kourouma i Renaudot. Roman je prevela Ivana Šojat.

O autorici:

Scholastique Mukasonga (1956.) je francusko-ruandska književnica i dobitnica prestižnih nagrada za svoj spisateljski rad, uglavnom za roman Gospa od Nila prema kojem je snimljen i istoimeni film, a bila je i u finalu nagrade International Dublin Literary Award te nagrade lista Los Angeles Times. Godine 2014. dobila je Nagradu Seligman za borbu protiv rasizma i netolerancije. Piše romane, memoarsku prozu i kratke priče. Živi u Normadiji.

Likovi ovoga romana su braća i sestra Popper. Serge, propali genij, Jean, posrednik i pripovjedač cijele priče, i Nana, razmažena najmlađa kći, udana za Španjolca koji joj se više ne sviđa. Židovska su obitelj. Nakon majčine smrti sve se više udaljuju jedno od drugoga. Dok je bila živa, nitko s majkom nije razgovarao o holokaustu ni o njezinim mađarskim precima. Sergeova kći sada predlaže da posjete Auschwitz i na tom neobičnom izletu na vidjelo će izići brojne obiteljske traume.

Što je obitelj? Što znači biti Židovom? Kako se odnositi prema starosti, bolesti, smrti? Novi roman Yasmine Reza bavi se tim velikim pitanjima. Autorica virtuozno održava ravnotežu između komičnog i tragičnog kad pri turističkom razgledavanju dolazi do sukoba osobnosti članova obitelji. Iza britkih dijaloga krije se egzistencijalna bespomoćnost i to je ono što se tiče svih nas. Roman je prevela Ivana Šojat.

O autorici:

Yasmina Reza (1959.) francuska je dramatičarka, scenaristica, glumica i književnica. Njezine su drame igrane širom svijeta, najpoznatiji su joj komadi Art i Bog masakra. Napisala je i nekoliko knjiga priča te deset romana.