POVODOM 200. GODIŠNJICE ROĐENJA

Novine Charlesa Dickensa uskoro u digitalnom obliku

  • Autor: Hina.hr
  • Zadnja izmjena 08.08.2011 17:21
  • Objavljeno 08.08.2011 u 16:34
charles dickens

charles dickens

Izvor: Creative Commons / Autor: wikipedia.org

Svi brojevi viktorijanskog tjednika Household Words, kasnije nazvanog All the Year Round, koji je uređivao najveći britanski pisac toga doba Charles Dickens i u kojemu je objavljivao dijelove svojih kasnijih velikih romana, uskoro bi trebali postati dostupni u digitalnom obliku, piše britanski Guardian

U sklopu projekta Dickens Journals Online, Sveučilište u Buckinghamu planira 1.101 izdanje tog tada izvanredno popularnog tjednog časopisa u online oblik pretočiti do 7.

veljače 2012, kada se obilježava dvjestota godišnjica rođenja slavnoga pisca.

Riječ je o cijenjenom časopisu u kojemu su, uz dijelove Dickensovih romana, koji će kasnije postati najvažnija djela britanske viktorijanske književnosti, poput 'Velikih očekivanja' i 'Teških vremena', objavljivani i dijelovi romana nekih njegovih suvremenika kao što su 'North and South' književnice Elizabeth Gaskell, te 'The Woman in White' pisca i dramaturga Williama Wilkiea Collinsa.

Household Words počeo je izlaziti 1850, a 1859. preimenovan je u All the Year Around, kada se Dickens razišao s dotadašnjim izdavačem i nastavio raditi sam. U tome tada izrazito popularnom tjedniku, Dickens je tijekom 20 godina svoje suvremenike zabavljao reportažama o dnevnim događajima ali se bavio i temama kojih se ostale novine toga doba nisu doticale. Dickensa nisu zanimali samo uvjeti rada u mlinovima i tvornicama ili, jedna od njegovih najdražih tema, tema zatvora, nego i događaji u inozemstvu.
Tako je, primjerice, zadužio Thomasa Trollopea, brata poznatijeg Anthonyja, za praćenje krvavih okršaja u austrijsko-sardinijskom ratu 1859, čiji su prikazi krvoprolića bili u suprotnosti s neutralnim novinarskom pristupom.

Tu je i zavidna zbirka poezije, kao i brojni putopisi te niz članaka iz područja popularne znanosti i povijesti, ali i brojni politički komentari te će tako, uz pristup zavidnoj literarnoj baštini, suvremena publika dobiti i jedinstven uvid u pojedinosti svakodnevnog života, socijalnih problema i političkog života viktorijanskog doba.

Znanstvenici se nadaju da će digitalizacijom ukupno tri milijarde riječi na 30 tisuća stranica, koliko sadrži kompletan opus časopisa, ponovno oživjeti njegovu privlačnost.
Charles Dickens (1982-1870), jedan od najvećih britanskih pisaca viktorijanskog doba, karijeru je počeo kao izvjestitelj s parlamentarnih rasprava a njegovo prvo djelo 'Pickwick Papers' izvorno je zbirka zabavnih crtica. Činjenica da je romane pisao za čitatelje jednog tjednika ujedno je i jedan od razloga zašto popularnost Dickensovih djela ni danas ne jenjava.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi