FESTIVAL ARTERIJA

Novigradskim ulicama cirkulira umjetnost

30.08.2010 u 12:23

Bionic
Reading

Pod nazivom ARTerija, do 1. rujna u Novigradu se održava prvi festival vizualnih umjetnosti. Za ovu prigodu novigradske ulice i trgovi pretvoreni su u veliki izložbeni prostor danonoćno otvoren

Tijekom petodnevnog festivala, posjetitelji Novigrada mogu razgledati instalaciju Elvisa Bertona 'Metalna šuma', kao i projekciju istog autora 'Virtualna šuma', a na obali podno gradske lođe postavljena instalacija Waterigo Alena Božca i Leonida Zubana.

Istarski umjetnik Đanino Božić predstavlja se s dvjema instalacijama, 'Parabola' i 'Projekti za suhozid', koje tijekom dana mijenjaju lokacije, kao i instalacija 'Žene, skulpture' umjetnice Mirjane Matić, a na lokaciji uz gradske zidine može razgledati instalacija Ivone Verbanac 'Sublime'.

Porečki umjetnik David Belas prikazao je sinoć u Parku Irme Benčić instalaciju s performansom 'Ili ne...', želeći navesti posjetitelje na promišljanje o slobodnoj volji izbora. Na istoj lokaciji, glazbenim performansom '..aj, ca talk' su se predstavili Josip Pino Ivančić i Gordana Batelić.

Tomislav Brajnović izvest će sutra u večernjim satima, između Mlinske ulice i Prolaza Anguillara Veneta, performans 'Pjevajući pršut', a večeras, s početkom u 21 sat, na rasporedu Festivala zvučna instalacija 'Das Schwein warten mich' Dragane Sapanjoš na lokaciji koju posjetitelji trebaju sami otkriti.

Svakodnevno se na različitim lokacijama prikazuje video projekcija 'Šikuti Machine Kolo' te projekcija fotografija Lovorke Lukani 'Rezignacija boja'.
Zadnjeg ARTerijskog dana s početkom u 20 sati na Porporelli, gošća Festivala Vlasta Delimar izvest će performans 'Zrela žena', a prethodit će mu projekt Roberta Paulette 'Ego air art project No 1: 'Art is Dead''.