INTERLIBER 2015.

Novi naslovi poznatih domaćih pisaca i zanimljivi prijevodi

04.11.2015 u 19:26

Bionic
Reading

Interliber, 38. međunarodni sajam knjiga i učila, ove godine se održava od 10. do 15. studenog na Zagrebačkom velesajmu. Organizatori najavljuju da će i ove godine posjetitelje dočekati paviljoni 5 i 6 puni novih naslova, a mi smo se raspitali što su to hrvatski nakladnici – krizi unatoč – pripremili za njih

Svake godine se sredinom studenog paviljoni 5 i 6 Zagrebačkog velesajma ispune štandovima s knjigama, na obližnja parkirališta dolaze i autobusi iz provincije s učenicima, nakladnici se nadaju da će prodajom u nekoliko dana književnog sajma spasiti svoje bilance itd. Vrijeme je za još jedan Interliber, ovaj put tridesetosmi po redu. Unatoč krizi izdavaštva i slomu tržišta knjiga u Hrvatskoj, ili možda baš zbog toga, hrvatski su nakladnici za ovogodišnji Interliber pripremili dosta zanimljivih izdanja, i domaćih autora i vrijednih prijevoda, koje će zainteresirani posjetitelji većinom moći kupiti po značajno sniženim cijenama.

Fraktura je standardno jaka sa svojim novim izdanjima, među kojima se nalaze nove knjige Luke Bekavca ('Policijski sat'), Ludwiga Bauera ('Seroquel ili Čudnovati gospodin Kubitschek') i Miljenka Jergovića ('Sarajevo, plan grada'). Potonji je naslov Jergovićeva posveta rodnom gradu, ali 'nije ni spomenik ni spomenar ni bedeker ni putopis po jednome gradu – to je grad sam, knjiga u kojoj ima mjesta i za sadžije i sveučilišne profesore i za lokalne lude i liječnike, za sve one o kojima nijedna povijest neće napisati ni retka, ali bez kojih nijedne povijesti ne bi bilo’, poručuju iz Frakture. Od zanimljivih prijevoda koje su pripremili svakako vrijedi izdvojiti fascinantni roman Lauranta Bineta ‘HHhH’, a koji se bavi životom nacističkog zločina Reinharda Heidricha, dok od publicističkih naslova vrijedi spomenuti knjigu tportalova kolumnista Vuka Perišića 'Od Weimara do Vardara'. Dio Frakturine ponude za Interliber je i lansiranje F književnog magazina, besplatnog tjednog e-magazina za literarne teme.

Naklada Ljevak je pak pripremila nekoliko interesantnih prijevoda, među kojima su romani 'Životopis crno-bijelog janjeta' Tomaša Zmeškala, 'Slast života' Paulusa Hochgatterera, 'Sjene jednoroga' Raquel Martinez i 'Kokoschkina lutka' Alfonsa Cruza, a on je gostovao u Zagrebu u listopadu. 'Kokoschkina lutka je priča o ludoj ljubavi - slikar Oskar Kokoschka bio je toliko zaljubljen u Almu Mahler da je, po završetku njihove veze, dao izraditi lutku u prirodnoj veličini i sa svim pojedinostima koje su pripadale tijelu njegove voljene. Daleko od toga da bi skrivao svoju strast, Kokoschka je vodio lutku u šetnju gradom i u operu, a sve to uživljeno opisuje nagradom za književnost Europske unije ovjenčani roman 'Kokoschkina lutka'.

Među najvažnije prijevodne naslove koje nudi ovogodišnji Interliber svakako se ubraja klasik političke filozofije 'Izvori totalitarizma' Hannah Arendt, u izdanju Disputa. Ovo kapitalno djelo jedne od najvećih, najoriginalnijih i najdubljih političkih teoretičarki u zadnjih stotinu godina vrhunska je analiza problematike koja je, tendencijski, ako ne i konkretno, vrlo aktualna i danas. Disput će naravno predstaviti i nove naslove iz svoje nagrađivane i omiljene biblioteke ‘Na tragu klasika’, a uređuje ju Irena Lukšić

VBZ nudi nove knjige jakih imena suvremene hrvatske književnosti, među kojima je zbirka priča Zorana Ferića 'Na osami blizu mora', roman u stihovima Borivoja Radakovića 'Što će biti s nama' dok Vedrana Rudan objašnjava 'Zašto psujem'. Tu je i novi roman hvaljenog pisca Bekima Sejranovića, 'Tvoj sin Huckleberry Finn', inspiriran klasikom Marka Twaina. Sejranović se zapravo bavi odraslom verzijom pustolova Finna, a Mississippi su u ovom zanimljivom djelu zamijenili Sava i Dunav. Svakako će mnogo interesa izazvati i najavljeni prijevod novog romana Jonathana Franzena, 'Purity', koji je objavljen krajem ljeta i postao bestseler, ali i podijelio angloameričke književne kritičare. Tu je i nova knjiga kanadske novinarke i aktivistkinje Naomi Klein 'Ovo mijenja sve', s razotkrivajućim podnaslovom 'Kapitalizam protiv klime'.


Nakon dulje vrijeme na književnu scenu novim romanom vraća se i Jurica Pavičić. Riječ je o 'Ženi s drugog kata' u izdanju Profila, a opisuje sudbinu mlade žene koja završi u zatvoru zbog ubojstva svekrve, što je tema s kojom bi se mnoge žene mogle poistovjetiti. Profil je objavio i novu knjigu Mani Gotovac 'Snebivaš se', a hit bi mogla biti i publicistička knjiga ugledne psihologinje Mirjane Krizmanić 'O toleranciji'. Od ostalih Profilovih naslova svakako još treba spomenuti novi roman Umberta Eca 'Nulta točka', u kojemu se ovaj slavni talijanski pisac i teoretičar obračunava sa svijetom medija.

Mlada zvijezda hrvatske književnosti Borna Vujičić, još uvijek student dramaturgije, predstavlja debitantski roman 'Nužno zlo', u kojemu kroz priču o jednoj zagrebačkoj obitelji tematizira aktualne podjele u hrvatskom društvu. Nakladnik je Hena com, koji je za Interliber još pripremio roman 'Restoran Dalmacija' Jagode Marinić te prijevode romana 'Kasiopeja' Bettine Balake i 'Majstor i ja' Elif Shafak.

Od zanimljivih domaćih naslova treba spomenuti odličnu slikovnicu 'Mjesečevoj zaručnici govori car', koju je napisala Nada Horvat te ilustrirala Ines Vlašić, a u izdanju Algoritma također za Interliber izlazi fantastični roman za mlade 'Moć Albiura' debitantice Darije Keršić, zamišljen kao prvi dio većeg književnog serijala.

Zagrebačka naklada, specijalizirana za žanrovsku književnost, svojom ponudom naslova za Interliber oduševit će ljubitelje Stephena Kinga, s obzirom na to da je objavila roman 'Blaze', a majstor horora objavio ga je pod svojim pseudonimom Richard Bachman. Tu je i nešto za ljubitelje Sherlocka Holmesa, 'Crveni krug' Arthura Conana Doylea

U svakom slučaju, čini se da su hrvatski nakladnici za Interliber tempirali mnogo zanimljivih naslova, pa ovaj vodič ne može obuhvatiti sve što zaslužuje čitateljsku pažnju. Za kraj svakako vrijedi spomenuti novi, možda i posljednji roman Milana Kundere 'Praznik beznačajnosti', koji će se moći naći na štandu Meandra.

Stoga svim posjetiteljima 38. Interlibera preporučujemo strpljivo obilaženje paviljona 5 i 6 Zagrebačkog velesajma, s obzirom da se uz nove knjige na povoljnim sniženjima mogu uvijek naći i neki stariji naslovi za 10 ili 20 kuna. Ne treba naravno zaboraviti ni na brojne književne promocije i razgovore s autorima koji su uvijek jedan od zanimljivijih aspekata najvećeg hrvatskog književnog sajma.

Više informacija o Interliberu možete naći na ovoj poveznici