MIŠIĆAVI SPASITELJ

Novi mačo Isus za suvremene vjernike

  • Autor: S. F.
  • Zadnja izmjena 29.08.2011 14:58
  • Objavljeno 29.08.2011 u 14:00
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Pri pomisli na Isusa Krista zamišljate mršavog muškarca, duge smeđe kose i izražajna pogleda? S tom se vizijom ne slaže umjetnik Stephen Sawyer koji smatra da, nakon 2.000 godina, Spasitelj zaslužuje make-over

Umjesto blagog, produhovljenog muškarca nježna pogleda, Sawyerov Isus je mišićavi akcijski heroj, Chuck Norris u sandalama, opisuje Tanith Carey iz Guardiana.

Stephen Sawyer, umjetnik iz Kentuckyja, smatra da Isusu za borbu protiv nepravdi na svijetu prije svega trebaju mišići, koje je ionako zasigurno razvio kao stolar u Nazaretu. Suvremenog Isusa vidi kao tetoviranog motorista ili boksača, a kao model služi mu nabildani surfer.

'Sumnjam da bi se Isus Krist uspješno suprotstavljao moćnicima da je bio slabić. Model s kojim radim je snažan mišićav muškarac', kazao je umjetnik.

Potrebu za rebrandingom lika Isusa Krista naznačila su već i književna djela 'The Church Impotent – the Feminisation of Christianity' Leona Podlesa u kojemu se autor zalaže za novo prilično mačističko kršćanstvo i 'No More Mr. Christian Nice Guy' u kojemu pisac Paul Coughlin suvremenim muškarcima predlaže da se sa svakodnevnicom nose poput Isusa Krista, prikazujući ga kao primjer pravog muškarca, beskompromisnog i hrabrog.

Potrebu za takvim razmišljanjem prije bismo povezali s američkim jugom, iznenađujuće je da se kao plodno tlo pokazala i Velika Britanija.

Prema nedavnim anketama u toj zemlji, 65 posto žena izjasnilo se kao vjernice, dok je broj muškaraca znatno manji, odnosno iznosi tek 35 posto.

Upravo zbog toga sve je više vjerskih akcija usmjereno na približavanje vjere muškarcima. Dobar je primjer i časopis Sorted, jedini britanski časopis za kršćanskog muškarca, kojemu raste popularnost čitatelja.

'Muškarci traže akcijske figure. Zato mnogi od njih slijede nogometaše', kazao je svećenik Eric Delve iz crkve St Luke's u Kentu potkrijepivši teze o potrebi za dodavanje novih dimenzija liku Isusa Krista u svrhu veće naklonosti muškaraca.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi