USKRSNE FILMSKE PREPORUKE zrinke pavlić

Ovo je deset najboljih filmova koji se bave vjerom i/ili religijom

  • 09.04.2023 u 21:30

  • Bionic
    Reading

    Nikada nije pogrešan trenutak da vjernik razmisli o svojoj vjeri ili nevjernik pokuša shvatiti o čemu je riječ, ali Uskrs svakako prigodan dan za takvo što. Zato, ako ste ljubitelji filmova čija svrha nije (samo) zabava nego dublje propitivanje ljudskog stanja i čovjekova odnosa prema onome što je veće od njega, za ovaj vam, najveći kršćanski blagdan, preporučujemo ovih deset filmova.

    10. Ben-Hur

    (William Wyler, 1959.)

    Ben-Hur, foršpan Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

    Prvo pa zicer! Okej, nije prvi, nego deseti film jer listu predstavljamo unatrag, ali nema tko nije čuo za 'Ben-Hura' ili barem za slavnu scenu utrke kočijama, koja se smatra i jednom od najboljih akcijskih scena u povijesti filma, s utjecajem na hrpetinu sličnih scena poslije - od 'Gladijatora' do 'Pobješnjelog Maksa'. No 'Ben Hur' nije samo jurnjava kočijama, nego biblijska priča o čovjeku koji je živio u isto vrijeme kao i Isus Krist i kojega su brojne kroz život brojne kušnje na kraju dovele do susreta s njim.

    9. Apostol (The Apostle)

    (Robert Duvall, 1997.)

    Foršpan filma 'Apostol' Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

    Sjajan film u kojem Robert Duvall glumi glavnu ulogu, ali ga je i režirao, priča je o karizmatičnom propovjedniku iz južnih država SAD-a koji, bježeći od svojih grijeha i mračnih tajni, otkriva da može spasiti sve duše osim svoje vlastite. Osim dubokih psiholoških i duhovnih previranja, film je sjajan kulturološki prikaz specifičnog fenomena američkih južnjačkih propovjednika, a bogat je i fenomenalnim pjesmama iz zbirke američkog gospela i gospel-countryja.

    8. Isus Krist Superstar (Jesus Christ Superstar)

    (Norman Jewison, 1973.)

    Isus Krist Superstar, foršpan Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

    Kontroverzna rock-opera Andrewa Lloyda Webera 1973. je godine prvi put pretočena u prvu filmsku verziju, ujedno i najbolju. Iako po mnogim vjerničkim i crkvenim viđenjima libretist Tim Rice ovdje pogrešno i pretjerano spiritualizira ulogu Jude u Kristovoj muci i spasenju čovječanstva, film je prepun izvrsnih arija koje postavljaju svjetovna i duhovna pitanja o Isusu.

    7. Isus iz Montreala (Jésus de Montréal)

    (Denys Arcand, 1989.)

    Isus iz Montreala, foršpan Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

    Neobičan kanadski film, kojemu je po mnogima 1989. nepravedno izmaknuo Oscar za najbolji strani film, priča je o kazališnoj skupini koja priprema predstavu sa svojom verzijom priče o muci Isusovoj pa se njezinim članovima u životu počnu događati slične stvari kao i u biblijskoj priči koju glume.

    6. Posljednje Kristovo iskušenje (The Last Temptation of Christ)

    (Martin Scorsese, 1988.)

    Foršpan za 'Posljednje Kristovo iskušenje' Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

    Ekranizacija romana Nicosa Kazantzakisa teška je, duboka i po mnogim vjernicima izrazito kontroverzna priča o završetku Isusova života na Zemlji. Pojačana briljantnom režijom Martina Scorsesea, maestralnom glumom Willema Defoea i bezvremenskim soundtrackom Petera Gabriela definitivno je filmski klasik koji ne smijete propustiti.

    5. Šutnja (Silence)

    (Martin Scorsese, 2016.)

    Šutnja, foršpan Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

    I opet Scorsese! U filmu koji je mnogo manje poznat od kultnog 'Posljednjeg Kristovog iskušenja' dvojica jezuitskih svećenika u osamnaestom stoljeću putuju brodom iz Portugala u Japan u potrazi za svojim mentorom jer se vjeruje da je ondje zadnji put viđen. Meditativan film sa sjajnima Adamom Driverom i Andrewom Garfieldom u glavnim ulogama izvrstan je prikaz motivacije koja ljude privlači vjeri, ali i sukoba različitih kultura i vjerovanja.

    4. Andrej Rubljov

    (Andrej Tarkovski, 1966.)

    Andrej Rubljov, foršpan Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

    Neosporni filmski klasik Andreja Tarkovskog epska je biografska drama o slikaru ikona iz srednjevjekovne Rusije, ali se dotiče brojnih tema, kao što su umjetnička sloboda, religija, vjera, politička represija, pravoslavlje i mogli bismo tako nabrajati još nekoliko odlomaka. Težak i nimalo lako prohodan, ovaj će vas film ipak nagraditi mogućnostima dubokih promišljanja o onome što gledate, a ono što gledate bit će, kao i uvijek kod Tarkovskog, vizualna poslastica.

    3. Iskušenik (First Reformed)

    (Paul Schrader, 2017.)

    Iskušenik, foršpan Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

    Paul Schrader često se bavio vjerskih i duhovnim temama, ali nigdje tako intenzivno kao u ovoj mračnoj psihološkoj drami o svećeniku čiji život izmiče kontroli nakon nekoliko neobičnih susreta s ljudima iz njegove župe. Izmučen, fizički i psihički bolestan, svećenik iz ovog filma doslovno je krvavi iskušenik, a Ethan Hawke ovdje je ostvario jednu od najboljih uloga u karijeri.

    2. Pričesnici (Nattvardsgästerna)

    (Ingmar Bergman, 1963.)

    Pričesnici, foršpan Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

    Premda bi se mnogi pri spomenu Bergmana i filmova koji tematiziraju vjeru, religiju i duhovnost prvo sjetili 'Sedmog pečata', istina je da Bergman u brojnim svojim filmovima ponire u te teme, a nigdje tako kao u ovoj priči o egzistencijalnoj krizi svećenika u maloj švedskoj župi, koji se pokušava nositi sa svojom vjerom, grijesima i odnosima s drugim ljudima.

    1. Misija (The Mission)

    (Roland Joffé, 1986.)

    Misija, foršpan Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

    Nevjerojatan i briljantan film u kojem Robert De Niro glumi bivšeg plaćenika koji sredinom osamnaestog stoljeća traži iskupljenje u jezuitskoj misiji usred argentinske džungle. Uvelike fokusiran na jezuitske misionare koji pokušavaju pomiriti svoju misiju s lokalnom kulturom i u tome dolaze u sukob sa španjolskom vojskom jedna je od najboljih filmskih lamentacija o vjeri, religiji, evangelizaciji, a uz fantastične uloge Roberta De Nira i Jeremyja Ironsa, u sebi nosi i nezaboravnu glazbu Ennia Moriconea.

    Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.