FANTOM SLOBODE

Nova i zanimljiva imena na domaćoj kulturnoj pozornici: Čije smo knjige čitali i čije knjige bismo i dalje voljeli čitati

02.05.2019 u 09:35

Bionic
Reading

Redakcija časopisa 'Fantom slobode' prepustila je uređivanje prvog ovogodišnjeg broja trojici pisaca mlađe generacije, Svenu Popoviću, Darku Šeparoviću i Andriji Škari, koji će ga predstaviti 9. svibnja u zagrebačkom Kulturno informativnom centru u 19 sati

Najnoviji je broj Fantoma slobode, književnog časopisa izdavačke kuće Durieux, generacijski, objašnjavaju gostujući urednici Sven Popović, Andrija Škare i Darko Šeparović, a tema su mu nova imena koja igraju na kulturnoj pozornici.

'Nas zapravo nema, nije nas nikada ni bilo kao što nije bilo ni boljih vremena za kojima bismo trebali žaliti. Književna generacija u Hrvatskoj ili bilo gdje u svijetu godine 2019. ne postoji jer godina rođenja ne može biti plašt ispod kojeg će se smjestiti svi rođeni tog i tog datuma, te i te godine, e da bi onda govorili o generacijskom pismu i sličnim masmedijskim fantazijama. Ako nas nema, ako ne postoji književna generacija, čega onda ima, što je preživjelo, tko piše, a tko čita? Ne znamo odgovor na to pitanje, ali znamo čije smo knjige čitali i čije knjige bismo i dalje voljeli čitati', kažu Popović, Škare i Šeparović.

U svoj broj Fantoma slobode uvrstili su panoramski uvid u knjige Ivana Tomašića objavljene 2018./19., zatim fragmente kemijske sreće Ide Ugar, kratak presjek društvene mreže Twitter Darka Šeparovića, štorije o birtijama Andrije Škare, 'Berlinski notebook' Dine Pešuta, šalu na stranu Vida Barića, pregled party scene Tene Šarčević, književnu dijagnostiku Luke Ostojića, neobjavljenu priču 'Hajka' Marija Glavaša, ulomak romana u nastajanju Marka Gregura, priču Franje Janeša 'Čovjek i zvijer', ulomak iz romana 'Neizmjerno more' Ružice Aščić, nove pjesme Monike Herceg i Lare Mitraković, hitove Alena Brleka, osam pjesama iz nedavno objavljene knjige 'Pred gradom su kosci' Gorana Čolakhodžića i pjesme iz 'Vučjeg sata' Lucije Butković u kombinaciji s novim pjesmama.

'One koji pišu i tebe koji/a čitaš povezuju slova. Ona kroz očnu šupljinu ulaze u mozak, a tamo se oblikuju u nešto smislenije od znaka na bijelom papiru. Uživaj u tom procesu', poručuju gostujući urednici.

Na predstavljanju Fantoma slobde u KIC-u govorit će neki od autora zastupljenih u broju, Luka Ostojić, Ivan Tomašić, Bojan Krištofić, Dino Pešut, Tena Šarčević i Vid Barić.

Meštri ceremonije su urednički tim Sven Popović, Darko Šeparović, Andrija Škare i urednica Durieuxa Ivana Rogar.