NAGRADE PROZAK I na VRH jeZIKA

Najbolji mladi autori u 2016. su Nikola Leskovar i Lucija Butković

10.04.2017 u 12:16

Bionic
Reading

Lucija Butković i Nikola Leskovar laureati su ovogodišnje dvanaeste po redu dodjele nagrada Prozak i Na vrh jezika za najbolji prozni tekst i zbirku poezije autora/ice do 35 godina starosti.

Žiri u sastavu Kruno Lokotar, Olja Savičević Ivančević i Marko Pogačar odlučio je nagradu Prozak za najbolji prozni rukopis autora/ica do 35 godina starosti za 2016. dodijeliti Nikoli Leskovaru iz Varaždina dok je nagradu Na vrh jezika za najbolji rukopis zbirke poezije dobila Lucija Butković iz Zagreba.

Nagrade uključuju objavu knjige sa svim pripadnim pravima kod uglednog nakladnika i Prozak/Na vrh jezika prsten i Diplomu.Nagrade će dobitnicima biti uručene na Festivalu Prvi prozak na vrh jezika koji će se održati, unatoč opstrukciji, stoji u najavi.

Podsjetimo, nakon 12 godina i 22 objavljene knjige, Ministarstvo kulture odlučilo je ove godine ne podržati nagradu mladim autorima Prozak i Na vrh jezika te je odbilo financiranje Festivala Prvi prozak na vrh jezika u sklopu kojeg se dodjeljuju nagrade za prozni i poetski rukopis.

Nikola Leskovar rođen je 1983. u Mostaru. Srednju Medicinsku školu završio je u Rijec gdje je i diplomirao na studiju hrvatskog jezika i književnosti. Radi kao novinar kulture u županijskom tjedniku Varaždinske vijesti. Predsjednik je književne udruge Katapult. Objavljivao je u fanzinima i časopisima Sloboda, Zarez, Ulaznica, Književnost uživo, u zbirci Izvan koridora – najbolja kratka priča 2011. Ulomak iz nedovršenog "Romana u nestajanju" uvršten je u pregled novih hrvatskih prozaika Bez vrata bez kucanja. Dobitnik je 1. nagrade Slavko Kolar za kratku priču – satiru (2015.).

Ovogodišnja dobitnica nagrade Na vrh jezika Lucija Butković studentica je diplomskog studija filozofije i komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Sudjelovala na literarnim natječajima, objavila kratku priču u Zarezu u sklopu natječaja 'Prozak“' 2015. Živi u Zagrebu.