nagrada drago gervais

Darko Šeparović u Zagrebu predstavlja novi roman 'Krvotok'

22.01.2019 u 12:40

Bionic
Reading

U zagrebačkom Botaničaru u subotu 26. siječnja od 19 i 30 sati svoju novu knjigu predstavit će Velolučanin Darko Šeparović. Roman 'Krvotok' (izdavač je Gradska knjižnica Rijeka) uslijedio je nakon pjesničkog prvijenca 'Autopilot' (Algoritam, 2015.)', a rukopis romana 2017. je nagrađen je književnom nagradom Drago Gervais koju dodjeljuje grad Rijeka.

Roman 'Krvotok' ispripovijedan je u tri narativne linije i tematizira sjećanja unutar jednog gustog ljubavničkog odnosa. Malo više o romanu, krvi, otoku, Lisabonu i lovostaju plave ribe na promociji će govoriti pjesnikinja i književna kritičarka Lucija Butković, Kristian Benić iz Gradske knjižnice Rijeka i sam autor, a čitavu ceremoniju moderirat će pisac Andrija Škare, a kako ga najavljuju organizatori promocije, veliki je poznavatelj gastro scene Vele Luke. Za glazbenu podlogu pobrinut će se Miro Lujić koji savjetuje da ponesete cipele za ples.

'Razmišljajući o novoj knjizi pjesama privlačila me ideja o tome koliko su naša privatna sjećanja koja su vezana za razgovore, osjećaje ili proživljene trenutke, zapravo točna. Koliko svatko od nas, prepričavajući trenutke iz vlastitih života, zapravo oduzima ili dodaje? Poezija se pokazala prebrza za obuhvaćanje takve teme i vratio sam se spomenutoj kratkoj priči da bih nju nastavio razvijati sljedeće dvije i pol godine u roman. Ideja 'Krvotoka' je da pred čitatelja, koji dolazi iz jedne vrlo objektivne pozicije, postavi tri narativna rukavca koja većim dijelom pričaju istu priču, a na čitatelju je da pokuša odgonetnuti čija je priča istinita i je li uopće netko od pripovjedača u pravu. S one jezične strane, riječ 'krvotok' u sebi sadrži riječ 'krv' koja je gorda i nema samoglasnika, i riječ 'otok', koja je mekana i ima dva samoglasnika. Pokušao sam, polazeći od naslova, osobine te dvije riječi transponirati u jezik pojedinih pripovjedača. Roman je svakako i posveta autorima koji su mi važni, ali prije svega ljudima s kojima sam se razišao jer je bilo važnije tko je što rekao, a ne ono nevidljivo ljepilo koje nas je držalo zajedno i za koje smo mislili da je jednom, zauvijek.', izjavio je Šeparović prilikom preuzimanja nagrade Drago Gervais.