sutra

Noć muzeja u Rijeci: Uz besplatne izložbe niz edukativnih radionica

26.01.2023 u 14:43

Bionic
Reading

Riječki muzeji sudjeluju u ovogodišnjoj Noći muzeja uglavnom mogućnošću razgledavanja svojih stalnih zbirki i aktualnih izložaba, ali i nizom zabavnih i edukativnih radionica i drugih događanja

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja predstavit će knjigu Branka Belamarića "Viški boj u svjetlu brodskog naoružanja", priredit će se radionica oživljene povijesti za djecu uz sudjelovanje udruge "Ordo Sancti Viti" u okviru Kulturno turističke rute "Putevima Frankopana", a predstavit će se i audio vodič ovog projekta.

Priredit će se i stručna vodstva po stalnom postavu, a kustos Ranko Starac vodit će zainteresirane po stalnom postavu "Tragovi vremena" uz prevođenje na znakovni jezik. Predstavit će se i nova muzejska web i mobilna aplikacija, učenici Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova priredit će koncert.

Ovaj muzej ima i dvije izdvojene zbirke, Memorijalni centar "Lipa pamti" i Muzejsku zbirku Kastavštine, pa će se i tamo prigodno obilježiti Noć muzeja.

Prirodoslovni muzej Rijeka omogućuju besplatan ulaz za sve posjetitelje od 18 do 24 sata. Priredit će niz kratkih edukativnih aktivnosti za djecu i obitelji te će predstaviti uzorke i muzejske predmete u zbirkama muzeja koji imaju posebno značenje u smislu prirodne baštine, znanstvenih istraživanja, povijesti i edukacije. Kustos Marcelo Kovačić priredit će stručno vodstvo kroz izložbu "Novoopisane ribe Prirodoslovnog muzeja Rijeka", a bit će organiziran i zabavni kviz iz općeg znanja te koncert riječke grupe Padre.

I Muzej grada Rijeke otvara svoje tri lokacije, Palaču šećera, zgradu "Kockica" i izložbu "Riječki Torpedo – prvi na svijetu" na Žabici, za besplatni obilazak. U Palači šećera može se razgledati stalni postav o povijesti Rijeke te industrijske lokacije na kojoj je kompleks Benčić, a u "Kockici" tekuća izložba "Linearne spiralne fuzije" riječkog slikara Dražena Filipovića Pegle.

U Palači šećera priređuju se dvije poučno-kreativne radionice. To su Escape room, s potragom za ukradenim predmetom s mozgalicama, pravim i krivim tragovima, šiframa i lokotima, kao i likovna radionica "Izradi sovu – zaštitni znak Noći muzeja".

Muzej moderne i suvremene umjetnosti (MMSU) otvara za sve posjetitelje izložbe Raffaele Crispino "Želimo ogledala – Putovanje u matricu kolonijalizma" i Ines Matijević Cakić "Kuća bez temelja". Tijekom večeri nastupit će učenice Plesnog ansambla škole za klasični balet i suvremeni ples pri Osnovnoj školi Vežica.