od 11. do 13. studenog

Noć cirkusa ove godine na temu 'Tijelo i krik', najavljenja radionica bljuvanja vatre

11.11.2022 u 12:08

Bionic
Reading

Ovogodišnje, 4. izdanje Noći cirkusa, koja se obilježava diljem Europe od 11. do 13. studenog, održava se na temu 'Tijelo i krik', a u fokus stavlja cirkusko tijelo u njegovoj esenciji

Noć Cirkusa međunarodni je događaj u organizaciji Territoires de Cirque, a ove godine udružuje 144 kulturne ustanove i donosi ukupno 214 cirkuskih događanja.

U Hrvatskoj je dio aktivnosti Nacionalne cirkuske platforme, a obilježava se u Zagrebu, Splitu, Puli, Rijeci, Križevcima, Samoboru, Klanjcu, uz besplatan ulaz.

Zagrebački program donosi dokumentarni film o svijetu Fakira, izložbu cirkuskog umjetnika Nikole Mijatovića te radionicu vatre, predstavlja hrvatske cirkuske umjetnice odabrane za prestižnu cirkusku rezidenciju Circusnext.

Najavljena promocija Godišnjaka hrvatske cirkuske produkcije za 2021.

Kao jednu od važnijih aktivnosti za cirkusku platformu u Hrvatskoj organizatori izdvajaju promociju Godišnjaka hrvatske cirkuske produkcije za 2021. u izdanju Društva umjetnika suvremenog cirkusa, što je prvi pokušaj sustavnog bilježenja suvremene cirkuske i ulične umjetnosti u Hrvatskoj. "Noć cirkusa dolazi kao manifest. Vapaj za izlazak iz konsenzusa. Želja da se otkrije kako pošast sadašnjice odjekuje u tijelima jednako kao što to čine i riječi", ističu.

U Knjižnici Marije Jurić Zagorke u petak se otvara izložba "Lice klauna" Nikole Mijatovića. Riječ je o netipičnim i intimnim grafičkim otiscima, utemeljen na osobnom iskustvu gdje se umjetnik kao roditelj nesvakidašnjeg zanimanja suočava sa apsurdnošću društvenog sustava, napominje se u najavi.

U subotu, 12. studenog, u AKC ATTACK! - Medika u programu Kino cirkus prikazat će se dokumentarac "Fakiri" Xavija Domènecha koji otkriva svijet fakira u Španjolskoj. Opisuje se kao portret prošlosti, sadašnjosti i budućnosti nekolicine privilegiranih koji su ostvarili dječje snove da budu fakiri i spektakl u kojem kontrola tijela i uma omogućuje fakirima da rade nezamislive stvari.

Isti dan održat će se radionica "Gutanje i bljuvanje vatre" Aleksandra Đikića i Nikole Mijatovića, ekstremna cirkuska tehnika koja potiče iz davnina, još od vremena kada je čovjek prvi put ukrotio vatru, a pripada fakirizmu. Prijave nisu potrebne, a rekvizite i potrošni materijal osigurat će organizatori.

U nedjelju, 13. studenog u Velikoj dvorani Pogona Jedinstvo predstavit će se regionalno nominirani projekti za Circusnext predselekciju 2023., "Konstrukt" (Dora Komenda, Cirkus kolektiv, Split) i "Lies of the Matrix" (Tanja Puklek Borelli, PuTanja, Zagreb).