S PREDSTAVOM 'PYLADE'

Njujorško kazalište La Mama na Riječkim ljetnim noćima

15.06.2016 u 10:44

  • +2

Pasolinijev Pilad u režiji Ivice Buljana

Izvor: Promo fotografije / Autor: Theo Coté

Bionic
Reading

Na 13. riječkim ljetnim noćima +, od 1. do 22. srpnja, održat će se nekoliko desetaka raznih programa, a kao ekskluzivni dio festivala najavljene su predstava 'Pylade' njujorškog eksperimentalnog kazališta La MaMa te koncert 'The Best of Opera' na kojemu će nastupiti južnokorejska sopranistica Sumi Jo

Riječke ljetne noći ove godine u nazivu imaju 'plus', a obnašatelj dužnosti intendanta i ravnatelj Opere HNK Ivana pl. Zajca Marin Blažević na konferenciji za novinare objasnio je da za to postoji nekoliko razloga.

Program je, unatoč svemu, obimniji nego lani, a plus je tu i zbog pljuske koju su, kako je rekao, dobili od Ministarstva kulture koje je smanjilo sredstva za festival. Blažević je rekao da su se ipak uspjele okupiti sve snage i prirediti veći program. Do sada se, napomenuo je, surađivalo samo s gradskim ustanovama, a ove je godine ostvarena i suradnja s ključnim županijskim ustanovama u kulturi.

Naglasio je da Riječke ljetne noći više neće biti samo izvedbeno-umjetnički festival, nego i interdisciplinarni, a još jedan razlog za 'plus' u nazivu festivala je i to što su, unatoč situaciji u kojoj su se našli, nositelji festivala uspjeli predstaviti ekskluzivni program. Istaknuo je pri tome gostovanje njujorške kazališne skupine La MaMa s predstavom 'Pylade' Piera Paola Pasolinija u režiji Ivice Buljana, koju izvode članovi Great Jones Repertory Company.

Pylade - Great Jones Repertory Company

Niti jedan ljetni festival nije uspio, smatra Blažević, ako ne dovede operne zvijezde pa će na koncertu najpoznatijih opernih arija Verdija, Mozarta, Puccinija, Masseneta, Bellinija i Donizettija nastupiti sopranistica Sumi Jo i bariton Lucio Gallo, uz nastup mladih solista riječke i ljubljanske opere, mezzosopranistice Ivane Srbljan i tenora Aljaža Farasina. Nastupit će Orkestar i zbor Opere HNK Ivana pl. Zajca, a izvedbom će ravnati dirigent Tibor Boganyi.

Riječke ljetne noći organizira Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca, a ove godine sudjeluju Gradsko kazalište lutaka, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Art-kino, Muzej grada Rijeke, Prirodoslovni muzej, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja i Hrvatski muzej turizma.

Kako je rečeno u nastavku, Art-kino i ove godine ima program na skrivenoj lokaciji koja će se postupno otkrivati, pod nazivom 'Skriveno kino', a Gradsko kazalište lutaka Rijeka priredit će raznoliki program za djecu različite dobi. Program Muzeja Grada Rijeke bit će fokusiran na izložbu i 150. obljetnicu torpeda, a riječki Prirodoslovni muzej, osim što će ugostiti Gradsko kazalište lutaka, priređuje još dva programa. 'Divlja noć u Rijeci' ponudit će šetnju parkom Prirodoslovnog muzeja uz osluškivanje zvukova životinja, a najavljena je i velika izložba o dinosaurima južne polutke 'Divovi Patagonije'.

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja u Riječke ljetne noći uklopit će svoj program 'Ljeto u Guveru' i dvije gostujuće izložbe te koncert Matije Dedića i Zorana Predina. Muzej moderne i suvremene umjetnosti organizirat će radionicu u kojoj će se pokušati osmisliti interijer i eksterijer buduće riječke Dječje kuće. Najavljena je izložba o nekim problemima u sportu s gledišta LGBT zajednice, program intervencija u javnom prostoru 'Spajalica' u kojemu će se ove godine oslikavati gradska pročelja te performans o problemima romske manjine u društvu. Hrvatski muzej turizma najavio je izložbu fotografija Serjana Kerima i ostale ljetne programe.

Pročelnik gradskog odjela za kulturu Ivan Šarar zahvalio je svim ustanovama, kazavši da se tijekom posljednje dvije godine uspjelo redefinirati koncept Riječkih ljetnih noći, da je teško raditi s manje sredstava, ali da je program ove godine ipak bogatiji.

Gradonačelnik Vojko Obersnel iskazao je zadovoljstvo što se Riječke ljetne noći i dalje održavaju, usprkos problemima. Uspjeli smo naći vrlo dobar model koji daje novu kvalitetu zajedništva, rekao je Obersnel spomenuvši pri tome osnivanje riječke urbane aglomeracije te aktivni angažman partnera u provođenju programa EPK 2020. Unatoč nedostatku novca i nerazumijevanju Ministarstva kulture u praćenju Riječkih ljetnih noći, one nisu izgubile svoj glamur, naglasio je riječki gradonačelnik.

Konferencija za novinare održana je u vrtu riječkog Prirodoslovnog muzeja, a nakratko ju je omeo riječki aktivist Mićo Antolović dovikujući Obersnelu, među ostalim, 'da je demokrat'.