Shin i Galaš

Neočekivana suradnja - Porto Morto i 30zona u novom Studio Šećer Sessionu

23.11.2023 u 11:12

Bionic
Reading

Porto Morto i 30zona predstavljaju sedmi u nizu Studio Šećer Session. U 'novoj mečki bez krova' Shin i Galaš stigli su u Gračane kako bi s portovcima snimili neočekivano izdanje pjesme 'Bog čuva nas'

Nakon KUKU$-a, Shire Rodbine, z++-a, Ede Maajke i Darka Rundeka, Porto Morto u svom studiju Šećer ugostio je najopasnije dečke iz kvarta – 30zonu. Osim što su došli provjeriti ima li u blizini dušmana, hip-hop dvojac upustio se u glazbeno i umjetničko eksperimentiranje. Porto Morto i 30zona stavili su sunčane naočale sa zatamnjenim staklima u studiju i pjesmu s trećeg albuma "300" objavljenog početkom 2022. godine, pošećerili su novom instrumentalnom izvedbom.

Izvor: Društvene mreže / Autor: n.n.

"Novi Studio Šećer Session, sedmi u nizu; ovog su nam puta u goste stigli Galaš i Shin direkt iz Kozari Bronxa provjeriti ima li u Gračanima dušmana i o čemu se tu točno radi. Je li to jazz? Ili možda trap? Kakva ruska narodna melodija ili puko tandrčarenje po instrumentima? Zbog Perića smo bili veoma sumnjivi, međutim, nakon dvaput izvedene pjesme i nakon što je Galaš uspio izvesti pjesmu bez da se uguši od smijeha, odluka je pala i jednoglasno je prevagnula presuda kako je Bog ipak na našoj strani te sada znamo da su Studio Šećer i Gračani čisti od dušmana", kažu dečki iz benda.

Gotovo ilegalan spoj klupski divlje "Bog čuva nas" i raskošnog portomortovskog instrumentala donosi novu zvučnu revoluciju. Opaki momci iz Kozari Bronxa svoje su vokale dodatno nabrijali klavijaturama, saksofonom i trombonom. Hit "Bog čuva nas" više nikad neće zvučati isto.

Druženje s glazbenicima i eksperimentiranje zvukom

Studio Šećer nastao je prije dvije godine, a Porto Morto odlučio ga je iskoristiti za druženje s glazbenicima i eksperimentiranje zvukom. Cilj je šećernih sesija u drugačijim, portomortovskim aranžmanima dati novo ruho različitim pjesmama koje su na bilo koji način utjecale na bend i obilježile njihov (glazbeni) život. Sedmorka je odlučila snimiti sessione s artistima iz različitih žanrova te pjesme koje su za njih značajne odsvirati u svom prepoznatljivom aranžmanu. Iako se može činiti kako je izbor glazbenika nasumičan, sve ih povezuje važna nit – svi su autori i umjetnici.

Svi Studio Šećer Sessioni snimljeni su i objavljeni u vlastitoj, nezavisnoj produkciji, a možete ih pronaći na njihovom YouTube kanalu.

Osim po zvuku, Porto Morto svoju prepoznatljivost gradi i u vizualnom izrazu koji je vidljiv u spotovima, ali i na stageu. Sljedeća je prilika za audiovizualno uživanje 21. prosinca, kada nastupaju u Vintage Industrial Baru. Ovim će božićnim koncertom zatvoriti PORTOPOP poglavlje i najaviti novu eru benda.