art-kino

Otvoren 10. međunarodni studentski filmski festival u Rijeci

23.11.2023 u 09:29

Bionic
Reading

Jubilarni, 10. međunarodni studentski filmski festival (STIFF), otvoren je u srijedu u riječkom Art-kinu, a na programu je 40 filmova u konkurenciji za nagrade

Filmove u konkurenciji za nagrade odabrale su, između 600 prijavljenih, izbornice selektorice Maša Drndić i Marta Ban. Nagrade se dodjeljuju za najbolji igrani, dokumentarni i animirani film te za pobjednika prema odabiru publike.

O najboljima u kategoriji igranog filma odlučuje žiri u kojemu su Aleksandra Terpińska, Sara Grgurić i Marta Licul, o najboljima u kategoriji dokumentarnog filma Michał Hytroś, Klara Dujmović i Nina Sorić, a o najboljima u kategoriji animiranog filma Renata Gąsiorowska, Louison Chambon i Janis Beletić.

Filmovi na 10. STIFF-u dolaze iz 17 zemalja, a podijeljeni su u 11 programskih blokova.

Ravnateljica Art-kina Slobodanka Mišković rekla je na otvaranju da je ovaj festival jedan od omiljenih programa Art-kina. 'Okuplja se mnogo mladih ljudi i govori se ne samo o budućnosti filma, nego i o budućnosti kulture u Rijeci', istaknula je.

  • +5
Otvorenje 10. međunarodnog studentskog filmskog festivala Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

Pozdravne riječi uputile su i prorektorica za studije, studente i osiguranje kvalitete Sveučilišta u Rijeci Marta Žuvić, pročelnica upravnog odjela Primorsko-goranske županije za kulturu, sport i tehničku kulturu Sonja Šišić te umjetnička direktorica festivala Maša Drndić. U 10 godina trajanja festivala prikazano je 450 filmova, dodijeljeno je 50 nagrada, održano sedam multimedijskih izložbi i brojne radionice, rekla je Drndić.

Ovogodišnje izdanje festivala posvećeno je temi Desetljeće kako bi se potaklo razmišljanje o promjenama koje su okarakterizirale posljednjih deset godina.

U popratnom programu su multimedijalna međunarodna izložba Démodé, kustosice Elene Apostolovski i umjetnika Damjana Šporčića. Predstavit će se radovi koji se bave temom prolaznosti i mijena kroz proteklo desetljeće. Na izložbi sudjeluje petnaestak umjetnika. U drugom popratnom programu nazvanom Igraonica/Arcade, radionički i razgovorni program za javnost koja posjetitelje poziva na prisjećanje, asocijaciju i stvaranje stimuliranjem osjetila.

STIFF organiziraju udruga Filmaktiv i Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci u suradnji s Akademijom primijenjenih umjetnosti u Rijeci i Art-kinom, a održava se u Art-kinu, Galeriji SKC, Filodrammatica Dvorani, Nemo Klubu i OKC Palach u Rijeci.