SNIMANJE U HRVATSKOJ

Nakon 'Jezera' u planu još sedam filmova do kraja godine

27.07.2015 u 15:08

Bionic
Reading

Nakon nešto više od mjesec dana završeno je snimanje francuskog akcijskog trilera "Jezero" u Hrvatskoj, na kojemu su više od pola ekipe bili hrvatski filmski djelatnici, od scenografa i snimatelja do vođa snimanja i kaskadera.

Ta priča o mornaričkim komandosima koji istražuju davno zaboravljenu tajnu pri čemu na dnu jezera otkrivaju sanduke sa zlatnim polugama, u režiji Stevena Qualea i produkciji kuće EuropaCorp Luca Bessona, snimala se zahvaljujući programu poticaja filmske proizvodnje Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC).

Radnja filma je smještena u Bosnu i Hercegovinu, ali je većina snimana Zagrebu, Istri, Karlovcu i Ogulinu, na Lokvarskom jezeru u Gorskom kotaru te na jezeru Čiče kod Velike Gorice.

Producent Raphael Benoliel pohvalio je profesionalnost, fleksibilnost i posvećenost ekipe s kojom je radio u Hrvatskoj, te potporu gradova u kojima su snimali, kao i vojske.

"Nismo uspjeli vidjeti cijelu zemlju, ali imali smo priliku istražiti niz različitih lokacija, od šarmantnog i najmanjeg grada na svijetu Huma do Zagrebačkog velesajma gdje smo uspjeli stvoriti grad razrušen u ratu", rekao je Benoliel, a prenosi HAVC.

Servisnu produkciju u Hrvatskoj vodila je Pakt Media, a planirana potrošnja EuropaCorpa je više od 50 milijuna kuna, dok će kroz filmske poticaje ostvariti 20-postotni povrat priznatih lokalnih troškova. Snimanje "Jezera" počelo je krajem travnja u Njemačkoj, nakon Hrvatske nastavlja se na Malti, a njegova se premijera očekuje idućeg ljeta.

Od 2012. program poticaja filmske i TV proizvodnje privukao je 17 međunarodnih produkcija, koje su potrošile više od 165 milijuna kuna na hrvatske usluge i proizvode. Procjenjuje se da će u ovoj godini ta potrošnja biti više od 200 milijuna kuna.

U prvoj polovici 2015. prijavilo se osam produkcija, a još ih je sedam u najavi do kraja godine. Od prijavljenih projekata pet ih je završilo snimanja na lokacijama u Hrvatskoj (uz "Jezero", NBC-jeva serija "Iskopina", indijski film "Obožavatelj", treća sezona serije "Granice zločina" i belgijski film "Uzvodno rijekom").

S produkcijom je započeo animirano dokumentarni film "Chris the Swiss" švicarske redateljice Anje Kofmel, krajem ljeta se očekuje početak snimanja trilogije o Winnetouu, šeste sezone "Igre prijestolja" i dječjeg filma "Kad se moj otac pretvorio u grm" nizozemske redateljice Nicole van Kilsdonk.

Za drugu polovicu godine najavljeni su talijanski film "Neizvjesna granica" Isabelle Sandri, danski "Second Best" Mikkela Serupa, njemački TV film "Branka Marić, vrag iz Splita", francusko-hrvatski biografski film o Jaquesu Cousteauu te druga sezona talijanske serije "Gomorra".