NOVI NATJEČAJ

Nakon bezuspješnog pokušaja Komedija ponovno traži ravnatelja

28.10.2016 u 09:54

Bionic
Reading

Intrige u Zagrebačkom gradskom kazalištu Komedija, započete smjenom Nike Pavlovića iz drugog pokušaja, iza kojeg je ostao dug od preko pet milijuna kuna, nastavljaju se izborom novog ravnatelja

Na natječaj za ravnatelja Komedije, raspisan 4. svibnja, prijavila su se tri kandidata, a kako je tportal.hr već pisao, javnosti su poznata bila samo imena v.d. ravnatelja Adama Končića te glumca i redatelja Damira Lončara, obojice zaposlenika tog kazališta.

Ime trećeg kandidata držano je u tajnosti jer je predsjednik Kazališnog vijeća Ivica Prlender odlučio tako uz argumentaciju 'dok se ne završi proces', što je odmah izazvalo sumnje u političko trgovanje

Na osnovi priopćenja poslanog nakon tjedan dana iz Komedijesaznali smo ime i trećeg kandidata, talijanskog kazališnog redatelja Luce Cortine. Odluka Kazališnog vijeća o nasljedniku Nike Pavlovića trebala je uslijediti u zakonskom roku od 45 dana od dana isteka roka za podnošenje prijava.

No zakonski rok u kojem je Kazališno vijeće trebalo donijeti odluku o novom ravnatelju debelo je probijen, zbog čega je Komediji, prema pisanju portala Teatar.hr, krajem kolovoza u slučaju odluke o eventualnom imenovanju ravnatelja izvan zakonskog roka prijetila milijunska tužba.

Jedini mogući izlaz iz te situacije bilo bi raspisivanje novog natječaja, na što se Kazališno vijeće konačno i odlučilo 11. listopada i oglasilo to u Narodnim novinama deset dana kasnije pa rok za prijave od 30 dana teče od 21. listopada.

U tom ponovljenom natječaju, koji u cijelosti prenosi Teatar.hr, od kandidata za ravnatelja/ravnateljicu Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija, osim odgovarajuće stručne spreme, očekuju se stručne, radne i organizacijske sposobnosti, pet godina radnog staža u kazališnoj djelatnosti i znanje jednoga stranog jezika.

Imenovanje novog ravnatelja/ravnateljice vršit će se temeljem predloženog četverogodišnjeg programa rada koji obavezno sadržava financijski i kadrovski plan ostvarenja predloženog programa. Osnovni programski i financijski okvir za sljedeće četverogodišnje razdoblje Zagrebačkoga gradskog kazališta Komedija sastavni je dio natječaja i kandidatima je dostupan tijekom trajanja natječaja.

Imenovanje ravnatelja/ravnateljice na četiri godine vrši Gradska skupština Grada Zagreba na prijedlog Kazališnog vijeća, a krajnji zakonski rok po ponovljenom natječaju je na samom početku 2017. godine.