POLITIČKO TRGOVANJE

Zašto Kazališno vijeće Komedije taji trećeg kandidata za ravnatelja?

14.06.2016 u 08:59

Bionic
Reading

Na natječaj za ravnatelja Kazališta Komedije pristigle su tri kuvertirane prijave, međutim za sada su poznata samo dva kandidata – dosadašnji v.d. ravnatelja Adam Končić i Damir Lončar, obojica glumci i zaposlenici tog kazališta. Na objavljivanje imena trećeg kandidata predsjednik Kazališnog vijeća Ivica Prlender stavio je veto uz argumentaciju 'dok se ne završi proces'. Ne treba ni spominjati da je takva odluka u suprotnosti s demokratskom praksom te da izaziva sumnju u političko trgovanje

Za vrijeme mandata dugogodišnjeg ravnatelja Kazališta Komedije Nike Pavlovića napravljen je dug veći od pet milijuna kuna. Skupština Zagreba nije prihvatila njegovo financijsko izvješće o poslovanju za 2015. i financijski plan te ga je razriješila dužnosti. Nakon toga je raspisan novi natječaj i rezultati, odnosno imenovanje novog čelnog čovjeka Komedije najvjerojatnije će se zbog procedure znati tek na jesen, a odgovor na pitanje kako će se sanirati taj ogromni dug vjerojatno će tada biti otvoreno.

Naime, prvi čovjek zagrebačke kulture Tedi Lušetić izjavio je jednom tjedniku da Zagreb nema pet milijuna kuna za sanaciju duga Komedije jer Zagreb nema u gradskom proračunu stavku po kojoj bi se taj dug mogao sanirati. Prema njegovim riječima, dug Komedije trebao bi sanirati budući ravnatelj tog kazališta, međutim u međuvremenu je preko gradonačelnikovog akta Komediji dodijeljeno čak sedam milijuna kuna više za program. Znači li to da je dug Komedije već saniran i da Gradski ured za kulturu, prosvjetu i sport nije koordiniran s gradonačelnikom ili je to naprosto bio izdašan poklon gradonačelnika kao velikog ljubitelja Komedijinog repertoara?

Na pitanje kako namjerava koncipirati program Kazališta Komedija, glumac i redatelj Damir Lončar, koji je izbor dijela ansambla, odgovorio je da će nastaviti dosadašnju repertoarnu politiku, ali da program namjerava osvježiti novim naslovima iz hrvatske i strane literature te novim imenima.

'Želio bih na repertoar Kazališta Komedija postaviti i mjuzikle hrvatskih autora, dakle promovirati novi hrvatski mjuzikl, ali pod pretpostavkom da glazbeni i dramski predložak tih novih djela u potpunosti zadovolji umjetničke kriterije stručnjaka. Naime, nemamo previše novca da bismo postavljali loše mjuzikle', kazao je Lončar, a za svoj rad dobio je, između ostalih, dvije Nagrade hrvatskog glumišta te je u jednoj fazi bio ravnatelj Drame u osječkom kazalištu.


Niko Pavlović, bivši ravnatelj Komedije

Kako Kazalište Komedija duguje više od pet milijuna kuna, zanimalo nas je kako bi Lončar financijski stabilizirao situaciju u teatru i vratio dugove. Lončar je istaknuo da se taj problem neće moći tako jednostavno riješiti bez pomoći Gradskog ureda za kulturu, prosvjetu i sport, zatim zalaganja same Komedije, pa čak i potpore Ministarstva kulture, bez obzira što Komedija kao gradsko kazalište ne potpada pod ingerenciju krovne državne institucije za kulturu.

'Bez obzira tko postane novi ravnatelj Kazališta Komedije, morat će jako povući. Naravno, razmišljao sam i o povlačenju sredstava iz europskih fondova, no poznato je da Europa ne sanira dugove, pa tako neće riješiti ni Komedijine. Morali bismo osmisliti dobre projekte i aplicirati na europske natječaje te biti puno konstruktivniji i kreativniji u povlačenju novca iz europskih fondova', zaključio je Damir Lončar.

Drugi kandidat je dosadašnji v.d. Adam Končić, glumac i pjevač Kazališta Komedije, suradnik Histriona te organizator kazališnog festivala Gfuk i simpatizer HDZ-a koji je prošle godine dao podršku Domoljubnoj koaliciji. Njega je za v. d. ravnatelja, kako je svojedobno potvrdila i Margareta Mađerić, zastupnica u Gradskoj skupštini Grada Zagreba te saborska zastupnica HDZ-a, predložio zagrebački HDZ, okarakteriziravši ga kao mladu, kompetentnu osobu, neopterećenu prošlošću. Također se spominjalo da je zagrebački HDZ inzistirao na imenovanju Adama Končića kao v.d. ravnatelja Komedije u 'zamjenu' za glasove kojima je smijenjen bivši ravnatelj Niko Pavlović.

Na pitanje da ukratko predstavi svoj program, Adam Končić je izjavio da će programi svih prijavljenih kandidata biti objavljeni na web stranicama Grada Zagreba nakon što ih verificira Kazališno vijeće. Po njegovom mišljenju, sada ne bi bilo korektno da on kao v.d. ravnatelja izlazi ranije u javnost sa svojim programom. Na naše inzistiranje da bi se ipak trebao očitovati o svom programu, izjavio je da će naglasak biti na hrvatskom mjuziklu i da očekuje da Kazališno vijeće prihvati dvije predstave – operetu 'Kneginja čardaša' te manji dramski naslov - koje bi bile izvedene u sezoni 2016./2017.

Kako je Končić već ranije, još prije raspisanog natječaja za ravnatelja Komedije, u javnosti elaborirao svoj kazališni program u Večernjem listu i Nacionalu, donosimo sažetak njegove kazališne vizije: smatra da Komediji treba vratiti zagrebački štih i da bi to kazalište u iduće četiri godine trebalo postati najzagrebačkije kazalište. Raspisivao bi natječaj za nove hrvatske mjuzikle i operete, u svakoj sezoni postavio bi barem jedan komad na kajkavskom izričaju koji bi se naslanjao na zagrebačko podneblje, a zadržao bi i čakavski i standardni izričaj. Za turiste bi uveo titl i ponudio im prave zagrebačke kazališne priče. Od autora je spomenuo Mariju Jurić Zagorku, Ivana Kušana, Antuna Nemčića, kao i Shakespearea, Ayckbourna i Feydeaua.

Što se tiče konsolidiranja financijske situacije u Komediji, Končić je naglasio da budući ravnatelj, bez obzira tko to bio, dug kazališta treba riješiti konstruktivnim planom u suradnji s Gradskim uredom za kulturu, prosvjetu i sport koji će predložiti najsuvisliji model sanacije duga. Dodao je da je i rješavanje tog problema naširoko opisao u svom programu, od poboljšanja rada kuće pa do pokretanja festivala i povlačenja sredstava iz europskih fondova.