IDFA

Nakon 20 godina u Amsterdamu prikazan poetski dokumentarac Rade Šešić

19.11.2018 u 15:13

Bionic
Reading

U Amsterdamu je na prestižnom filmskom festivalu IDFA prikazan dokumentarni film 'Soba bez pogleda' autorice Rade Šešić iz 1997. godine, a koji tematizira odlazak iz domovine. Šešić, inače poznata u međunarodnim filmskim krugovima, rođena je Bjelovarčanka, a do početka rata u Bosni i Hercegovini radila je kao filmska kritičarka u Sarajevu. Potom je odselila u Nizozemsku, a film prati to turbulentno razdoblje života u novoj sredini

'Film je rađen na '16-ici' i nisam ga dugo vidjela pa me veseli da je opet pred publikom', izjavila je Rada Šešić.

O filmu Soba bez pogleda

'Imali smo samo dvije kopije koje su obišle skoro cijeli svijet, od Velike Britanije preko cijele Europe sve do Rusije i Indije i Amerike, sveukupno oko 35 festivala.Nagrađen je u Amsterdamu na festivalu Mama Cash i taj novac je bio prvi honorar i meni i producentu koji je poput mene u projekat ušao s puno entuzijazma, a malo novca. Obje kopije su danas posve istrošene i trebali smo od negativa napraviti na brzinu digitalnu verziju. Bilo je zaista vrlo emotivno vidjeti film na velikom ekranu nakon dvadeset godina', izjavila je Šešić dodavši a je projekcija u kinu Tuschinski bila rasprodana, a razgovor nakon filma s autoricom je vodila filmska teoretičarka Alisa Lebow.

Rada Šešić hrvatskoj je publici poznata kao selektorica festivala dokumentarnog filma DOKUart koji se svake godine održava u Bjelovaru. Osim što je i sama scenaristica i redateljica više kratkih i dugih dokumentarnih filmova, Šešić predaje na Sveučilištu u Amsterdamu na Fakultetu za teoriju i povijest filma, suradnica je više filmskih časopisa te filmskih festivala u Rotterdamu, Amsterdamu, Indiji, Krakowu, Zagrebu i Sarajevu.