idealist ili prevarant?

Najavljena je svjetska premijera filma 'Liberland': dokumentarac prati mikro-naciju koju je osnovao češki političar Vít Jedlička

18.03.2022 u 09:41

Bionic
Reading

Film je dio šestodijelnog dokumentarnog serijala Granice Frederika Nicolaia, o različitim oblicima, značenjima i svrsi zemljopisnih granica u zapadnoeuropskom društvu

Manjinska hrvatska koprodukcija "Liberland" Isabelle Rinaldi imat će svjetsku premijeru u natjecateljskom programu Međunarodnog filmskog festivala Visions du Réel u Nyonu, koji se održava od 7. do 17. travnja.

"Liberland", kojemu je hrvatski koproducent Ljubo Zdjelarević (Kinoteka), prikazuje se u sklopu međunarodne konkurencije srednjometražnih i kratkometražnih dokumentarnih filmova 53. izdanja tog švicarskog festivala.

Priča o mikro-naciji koju je osnovao češki političar

To je priča o granici Srbije i Hrvatske, u regiji u kojoj još uvijek pomalo odjekuje jugoslavenski rat - godine 2015. mikro-naciju Liberland osnovao je češki političar Vít Jedlička koji tvrdi da je postavio svoju zastavu na ovoj ničijoj zemlji.

"Kao prvi predsjednik Liberlanda, pokušava oblikovati svoju novu državu. Je li to idealizam ili on ima neke druge, ne baš potpuno altruističke ciljeve?", ističe se u najavi.

Film je dio šestodijelnog dokumentarnog serijala Granice Frederika Nicolaia, o različitim oblicima, značenjima i svrsi zemljopisnih granica u zapadnoeuropskom društvu.

"Mikrokontekstom šest graničnih područja i njihovih stanovnika projekt zaranja u današnje sudioništvo naroda i nacija u potrazi za identitetom, sigurnošću i solidarnošću", napominje se.

Po riječima redateljice, koja uz Frederika Nicolaia potpisuje i scenarij, čini se da u ovakvim vremenima, dok smo bespomoćni i svjedočimo još jednom ratu u Europi, pitanje 'Što je nacija?' postaje nešto više od jednostavne intelektualne vježbe.

"Mali film poput mog sigurno ne može odgovoriti na takvo pitanje, ali pokušava stvoriti prostor za razmišljanje", izjavila je.

Direktori fotografije su Thomas Szacka-Marier i Jordan Vanschel, zvuk potpisuju Rune Hansen, Goran Kulić i Jean-François Levillain, montažu Bram Rabaey i Tom Denoyette, a glazbu Frédéric Vercheval.

Producenti su Off World, a koproducenti Kinoteka, Relation 04 Media i Lukas Trimonis (Inscript), a film je nastao uz potporu Flanders Audiovisual Fund, Hrvatskog audiovizualnog centra, Norwegian Film Center, Filmfond Nord, Brussels Capital Region i Kreativne Europe, potprograma MEDIA.

Visions du Réel u Nyonu festival je većinom rezerviran za svjetske i međunarodne premijere i dio je Doc Alliancea, mreže koja okuplja sedam najznačajnijih europskih festivala dokumentarnog filma.

Tijekom 10 dana okupi čak 40-ak tisuća gledatelja i više od 1 200 profesionalaca u jednom od najznačajnijih industrijskih događanja u Europi.