nova i drugačija čitanja djela

Najavljen je ciklus tribina 'Književnost čita znanost, znanost čita književnost'

09.09.2022 u 13:56

Bionic
Reading

U sklopu hrvatskog PEN-a pokreće se nova književna tribina 'Književnost čita znanost, znanost čita književnost' koja donosi nova i drugačija čitanja književnih djela. Ciklus ovih tribina predstavlja niz bitnih književnih djela i tema koje se pokušavaju gledati iz nekih drugih kuteva, ponajviše znanstvenih, bilo da se radi o društvenim ili prirodnim znanostima

Cilj ovog projekta je stvaranje i novih čitanja, ali i različite književne publike, kao i osvještavanje važnosti književnih djela za neke neknjiževne fenomene.

"U kontekstu društva, književnost igra ključnu ulogu. Ako promatramo neke knjige koje se bave društvenim problemima, njihov angažman, perspektive koje donose, jasno nam je da književnost jest i detektor vremena, ali može biti i katalizator promjene. Naravno, ako gledamo književnost kroz prizmu prirodnih znanosti, izuzetno je bitno ponuditi čitanja znanstvenika kojima je tema kojom se književni tekst bavi bliska. Vrijeme je da znanost ulazi u intenzivni dijalog s književnošću", smatra Monika Herceg, voditeljica i ideja pokretačica programa.

Knjige u fokusu ove tribine bit će ove godine Događaj Annie Ernaux, Kada više ne razumijemo svijet Benjamina Labatuta, Zemlja bez sutona Marije Andrijašević i Smrtni ishod atletskih povreda Milice Vučković. Podsjetimo, roman Zemlja bez sutona Marije Andrijašević osvojio je ove godine književnu nagradu tportala.

Ciklus tribina započinje razgovorom o knjizi "Događaj" Annie Ernaux

Ciklus tribina započinje razgovorom o knjizi Događaj, pod naslovom Događaj Annie Ernaux: Pričati i pisati o pobačaju u Booksi, 13. 9 u 19h. Događaj je knjiga koja je danas aktualna koliko je bila i kada je prvi puta objavljena, a sjajan prijevod Milene Ostojić na hrvatskom donosi nam MAMA Zagreb u suradnji s Kulturtregerom u već poznatoj biblioteci Prijatelji. Događaj je autobiografsko djelo koje pred nas donosi brutalno iskrenu i mučnu priču o iskustvu abortusa autorice u vrijeme kada je u Francuskoj pobačaj zabranjen. Kroz tribinu i razgovor s Marijom Mađor Božinović, fizičarkom, Jasenkom Grujić, ginekologinjom i aktivisticom za ženska reproduktivna prava te Andreom Vranić, psihologinjom razgovarat će se o značenju knjige Događaj, različitim aspektima napisanog iskustva te o samom značenju iznošenja ovog iskustva za društvo i ženska prava.

Iduća tribina najavljena je u Booksi 22.9. u 19h kada o knjizi Kada više ne razumijemo svijet razgovaraju fizičar i popularizator znanost Saša Ceci i komunikator znanosti i profesor fizike Bojan Markičević.

"Bitno je jednako čitati književnost i kroz prirodne i društvene znanosti. Primjerice, koliko god sam veliki fan knjige Kada više ne razumijemo svijet, postavila sam pitanje gdje su priče o znanstvenicama? I zašto znanost ne učimo kroz priče, koje su prirodne svima nama kao ljudskoj vrsti?", ističe uoči ciklusa tribina Monika Herceg.

Program se odvija uz potporu Ministarstva i medija Republike Hrvatske.