Dobitnica nagrade Booker u zagrebu

[FOTO] Bernardine Evaristo: Crnkinja nema previše na britanskoj književnoj sceni, a ako nas nema tamo, nema nas ni drugdje

07.09.2022 u 13:31

Bionic
Reading

Festival svjetske književnosti nakladnika Frakture ugostio je u utorak u Zagrebu britansku spisateljicu Bernardine Evaristo, dobitnicu nagrade Booker, koja je u dinamičnom susretu sa svojim hrvatskim čitateljima govorila o svojem pisanju, aktivizmu i putu do uspjeha

Teme su to njezine memoarske knjige "Manifest, Kako nikada ne odustati", upravo objavljene u hrvatskom prijevodu Dragane Vulić Budanko i izdanju Profila.

Predstavljajući ovu slavnu autoricu, koju je čitateljska publika u dupkom punom Meštrovićevu paviljonu dočekala oduševljenim aplauzom, spisateljica Monika Herceg kazala je kako je riječ o izuzetnoj književnici i aktivistkinji čija se proza odlikuje eksperimentalnim pristupom, subverzivnošću i preispitivanjem mitova različitih povijesti i identiteta.

  • +44
Bernardine Evaristo gostovala na Festivalu svjetske književnosti Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Anto Magzan

Prva crnkinja koja je osvojila prestižnu nagradu Booker

Proslavila se svojom osmom knjigom, "Djevojka, žena, drugo", za koju je 2019. dobila nagradu Booker kao prva crnkinja koja je osvojila ovu prestižnu nagradu, rekla je Herceg. Roman je nagrađen i nagradom British Book Awards, proglašen je romanom 2020. godine, a bio je i bestseler broj jedan Sunday Timesa.

Govoreći o svojem nagrađenom romanu, Evaristo je kazala kako, iako piše iz rakursa crnkinje Britanke te većina njezinih knjiga ima crne protagonistkinje, rasizam nije nužno ono što u svojim knjigama istražuje i propituje. "U toj sam knjizi htjela pisati o crnim Britankama jer smatram da nas nema baš previše na britanskoj književnoj sceni, a ako nas nema tamo, nema nas ni drugdje. Ako nas nema u književnosti naše zemlje, to je kao da ne postojimo, jer znači da nismo vrijedne biti u srcu priče", pojasnila je.

Svoje je likove željela prikazati kroz mrežu odnosa unutar kojih postoje kao pojedinci, i to iz njihovog rakursa i kroz to što o njima govore drugi, "što može biti ponekad i proturječno, jer ne znači da nas drugi vide tako kako se mi vidimo". Dodala je kako se ta knjiga također odnosi i na obitelj, "na odnose i veze, majke i kćeri" što je, smatra, razlog zašto je mnogima zanimljiva, jer se s time mogu poistovjetiti.

Pisala ju je pet godina, jer neprekidno dorađuje svoje rečenice, jezik - "Djevojka, žena, drugo" imala je pet nacrta, pet dorada i "u svakoj je postajala sve bolja i sve jasnija".

Bernardine Evaristo (1959.) do sad je objavila deset knjiga. U književnost je ukoračila kao pjesnikinja, "no, onda sam odlučila napisati veliku obiteljsku sagu, i rezultat je moj roman u stihovima, 'Lara'".

'Manifest' je njezino prvo publicističko djelo

"Manifest" je njezino prvo publicističko djelo, "moji memoari ali i neka vrsta meditacije; ne baš autobiografija, a opet, knjiga koja vrlo konkretno sagledava moj život kroz moju kreativnost i obrnuto". Tu je knjigu, kako je rekla, napisala potaknuta golemim zanimanjem javnosti i medija za nju nakon Bookera. Uz to, nije željela prebrzo nakon tako velike uspješnice ponovo napisati roman, kako bi izbjegla usporedbe.

"Također, željela sam da ljudi koji me ne poznaju, čitatelji koji su me upoznali kroz tu knjigu, steknu dojam o tome tko sam, da nisam proizašla niotkuda, da je bio doista dug put do te nagrade, a i zaista sam imala vrlo zanimljiv, nekonvencionalan život", dodala je Evaristo.

Napomenula je kako njezine knjige nisu aktivističke, "jer bi to značilo da su prikriveno političke, no to nije točno, jer iz njih nećete saznati koje je moje političko stajalište". "Moja nakana nije ni obrazovati - ja samo želim pokazati ljudske krhkosti, složenosti, odnose, kako se sve to prepliće. O tome razmišljam dok pišem", rekla je.

Tu gdje jest dovelo ju je to što nikada nije odustala: "Ako ste kreativna osoba morate poduzimati rizike, jer je to jedini način da rastete kao umjetnik - morate se protezati u nepoznato", poručila je.

Jubilarni 10. FSK nastavlja se večeras, 7. rujna, Dvostrukim portretima Dražena Katunarića i Andreja Nikolaidisa te Ernesta van der Kwasta i Sandre Antolić, i Razotkrivanjem s Mathiasom Enardom.