booksa

Najavljeno je predstavljanje pjesničke zbirke Marije Dejanović 'Dobrota razdvaja dan i noć'

05.07.2022 u 11:08

Bionic
Reading

Godinu dana nakon izlaska po prvi put predstavlja se knjiga 'Dobrota razdvaja dan i noć' pjesnikinje Marije Dejanović. U razgovoru će sudjelovati Antonela Marušić, Monika Herceg i autorica, a promocija će se održati 06.07.2022. u 20:00 sati u Booksi

"Riječ je o trećoj zbirci pjesnikinje koja se već pokazala (a novim naslovom to i potvrdila) kao jedan od najzanimljivijih regionalnih poetskih glasova. Nalazimo se pred uratkom naglašeno otvorenijega i komunikativnijeg tona nego li je to njen prvijenac 'Etika kruha i konja', u kojem se u autobiografskom i narativnom tonu govori o odnosu prostora i identiteta, o odlascima i dolascima, pitanju porijekla i okretanju prošlosti i traženju odgovora u rekapitulaciji sadašnjeg i prošlih trenutaka", rekao je o knjizi Nikola Jelinčić s književnog portala strane.ba.

"Marija Dejanović […] uspeva da održi visok nivo kvaliteta svoje poezije, ne odričući se pritom snažne melodičnosti i upečatljivih pesničkih slika, koje su sada neretko uronjene u topli mediteranski štimung, prožete dubljom (blago erotizovanom) atmosferičnošću, bojama mora, riba, pomorandži i sunca. Njen se osamljeni subjekt ogoljenije konstituiše u svojoj neprestanoj neuhvatljivosti i potrazi za sopstvenim identitetom, sazrevajući kada je reč o odnosu prema voljenom biću, ali ne pristajući ipak na iluzije apsolutnog ili večnog pripadanja," napisala je o knjizi Zorana Simić u časopisu o književnosti i teoriji Polja.

O autorici:

Marija Dejanović rođena je u Prijedoru 1992. godine. Odrasla je u Sisku. Živi i djeluje u Zagrebu i Larissi. Završila je studij komparativne književnosti i pedagogije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Godine 2018. objavljuje knjige Etika kruha i konja (nagrada Goran za mlade pjesnike i nagrada Kvirin za mlade pjesnike) i Središnji god (nagrada Zdravko Pucak). Trojezična knjiga Orato Osto/Visible Bone/ Vidljiva kostizašla joj je u Grčkoj u izdanju Poets' Circlea. 2021. objavila je knjigu pjesama Dobrota razdvaja dan i noć (finale nagrada Tin Ujević i Avdina okarina). Za pojedine pjesme dobila je: prvu nagradu Milo Bošković(2021.), drugu nagradu na DiBiase Poetry natječaju (2021.), treću nagradu na natječaju Castello di Duino (2022.), te nagradu Marin Držić za 2020. godinu za dramski tekst Ne moramo više govoriti, svi su otišli. Objavljivala je pjesme, eseje i književne kritike u raznim časopisima, zbornicima i na internetskim portalima u Hrvatskoj i inozemstvu. Pjesme su joj prevođene na petnaestak svjetskih jezika, a u pripremi su izdanja knjige Dobrota razdvaja dan i noć u Grčkoj, Makedoniji, Srbiji i SAD-u, te izbor iz knjige na njemačkom jeziku. Sudjelovala je na brojnim domaćim i stranim međunarodnim pjesničkim festivalima i čitanjima poezije te na pjesničkim rezidencijama. Zamjenica je direktora Thessalian Poetry Festivala (Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης) i članica uredništva časopisa Tema i Libartes. Članica je Hrvatskog Društva Pisaca, Hrvatskog P. E. N. Centra i europske pjesničke platforme Versopolis.