'UBITI PTICU RUGALICU'

Nagrađivani klasik američke spisateljice Harper Lee u novom ruhu

06.05.2020 u 20:15

Bionic
Reading

Nakladnička kuća Znanje objavila je novo izdanje književnog klasika 'Ubiti pticu rugalicu' iz pera američke spisateljice Harper Lee

'Ubiti pticu rugalicu' prekrasna je priča o ljubavi, moralu, odgoju, prijateljstvu, životnoj mudrosti, ali i o toleranciji i razumijevanju drukčijeg – razumijevanju ljudi drukčije boje kože, drukčijeg načina života.

Priča je to o odrastanju i o diskriminaciji crnaca na američkom Jugu 30-tih godina prošlog stoljeća, a pripovijeda je djevojčica Scout koja raširenih očiju promatra i doživljava život u svojem rodnom, uspavanom gradiću u Alabami.

Objavljen 1960. autorici Harper Lee roman 'Ubiti pritu rugalicu' donio je Pulitzerovu nagradu, Predsjednikovu medalju slobode i brojne druge književne nagrade i priznanja. Prodan je u više od sto milijuna primjeraka širom svijeta te preveden na više od 50 jezika. Knjiga je postala klasik američke književnosti te je smatrana jednim od najboljih i najljepših romana 20. stoljeća.

Dvije godine nakon objave knjige, snimljen je i kultni film s Gregoryjem Peckom koji je svoju ulogu ovjenčao Oscarom.

Novo izdanje na hrvatskome objavljeno je u prijevodu Ljiljane Šćurić.

Nakon objavljivanja 'Ptice rugalice' Harper Lee se povukla s književne scene. Zato je za sve ljubitelje njezina štiva bilo još veće iznenađenje njena nova knjiga 'Idi, postavi stražara', čiji je prijevod na hrvatski jezik također objavila nakladnička kuća Znanje.

Riječ je o rukopisu koji je autorica napisala pedesetih godina prošlog stoljeća, nekoliko godina prije 'Ptice rugalice', ali ga nije objavila. Harper Lee umrla je u dubokoj starosti 2016. godine.