U 90. GODINI

Preminula Harper Lee, autorica knjige 'Ubiti pticu rugalicu'

19.02.2016 u 17:07

Bionic
Reading

Harper Lee, spisateljica iz Alabame čija je knjiga 'Ubiti pticu rugalicu' postala književni klasik iz 60-ih godina, preminula je u 90. godini u rodnom Monroevilleu

Harper Lee svjetsku slavu stekla je svojom knjigom 'Ubiti pticu rugalicu'. Roman je objavljen daleke 1960. i do sada je prodan u više do 30 milijuna primjeraka. Nedugo nakon objavljivana, roman je osvojio Pulitzerovu nagradu, te je ubrzo preveden na više desetaka svjetskih jezika. Slavi romana svakako je pomogao podjednako omiljen istoimeni film iz 1962, a Gregory Peck dobio je Oscara za najbolju mušku ulogu, donoseći na platno uvjerljivu i neponovljivu verziju Atticusa Fincha, bijelog južnjačkog odvjetnika koji se bori protiv rasizma u svojem gradiću.

Lee se iz javnosti povukla nakon objave 'Price rugalice', a zatim je potpuno nenajavljeno iznenadila svijet objavom svog posljednjeg romana, 'Idi, postavi stražara' 2015. Roman prati likove iz 'Ubiti pticu rugalicu' dvadesetak godina kasnije, autorica je napisala pedesetih godina prošlog stoljeća. Priča prati junake iz 'Ptice rugalice', ali dvadesetak godina kasnije i oduševila je literarne kritičare.

Lee je bila poznata po čuvanju svoje privatnosti i izbjegavanju novinara kojima nije dala izjavu od 1964., a život je do posljednjeg dana provela u rodnom Monroevilleu.