SPLITSKI GLUMCI

'Nadamo se da će vijećnici donijeti barem jednu zakonitu odluku'

24.10.2012 u 13:35

Bionic
Reading

Oko 150 zaposlenika splitskog Hrvatskog narodnog kazališta zajedno s manjim brojem građana prosvjedovalo je zbog kaosa koji već dvije godine vlada u drugom najvećem kazalištu u državi. U isto vrijeme dok je u zgradi Banovine trajala sjednica Gradskog vijeća na kojoj je upravo stanje HNK bilo jedna od točaka dnevnog reda, glumci i ostali zaposlenici poslali su im ironičnu poruku: 'Nadamo se da će gradski vijećnici uspjeti donijeti barem jednu zakonitu odluku vezanu uz Kazalište, a nisu velike šanse da se to dogodi'

Splitski HNK u posljednje dvije godine preživio je tri smjene Kazališnog vijeća i pet propalih natječaja za izbor intendanta, a cijelo vrijeme vodio ga je vršitelj dužnosti intendanta Duško Mucalo. Zbog nesazivanja sjednica Gradskog vijeća ovog ljeta nastupio je vakuum jer su rokovi posljednjeg natječaja istekli - kao i Mucalov šestomjesečni mandat. Čudnim 'aneksom ugovora' ovlasti mu je produžio gradonačelnik Željko Kerum, pa su glumci i zaposlenici splitskog HNK potvrdili da zbog toga pokreću kazneni postupak protiv njega, zamjenice Anđelke Visković i predsjednice Gradskog vijeća Nevenka Bečić.

'Razlog kaznenoj prijavi jest taj aneks, ali i brojne druge nezakonite i štetne radnje kojima se uništava Hrvatsko narodno kazalište u Splitu', kazao je predsjednik Radničkog vijeća Vjeko Santrić. Najavio je da će se zatražiti i preispitivanje odgovornosti ministrice kulture Andree Zlatar, njenog zamjenika Berislava Šipuša te pomoćnika Vladimira Stojsavljevića.

'Na sva naša upozorenja o nezakonitostima proglašavali su se nenadležnima, a kada treba potvrditi intendanta ili imenovati ravnatelja Splitskog ljeta onda su itekako zainteresirani', kazao je.

Santrić je na današnjem bio naoružan Hajdukovim šalom i zastavom, koji su trebali biti poruka gradskim vijećnicima da 'mahanje zastavama nije rješavanje gradskih problema'.

Od Gradskog vijeća Splita očekuje se da danas barem imenuje novog vršitelja dužnosti intendanta, a to bi mogao biti dirigent Tonči Bilić te raspiše novi natječaj za njegov puni mandat. Glumci strahuju da će tek nakon odlaska Duška Mucala biti otkriveni pravi razmjeri financijske katastrofe u HNK i minus koji je vjerojatno znatno veći od službenih dva i pol milijuna kuna.

U međuvremenu splitsko kazalište praktički ne funkcionira: iako je sezona započela i iako glumci, plesači i glazbenici uredno vježbaju, repertoar ne postoji. Za mjesec studeni zakazan je tek koncert na Dušni dan te još jedna izvedba 'Splitskog akvarela'.