FINALE roman@tportal.hr

Nada Gašić patentirala 'fabulometriju'

13.05.2008 u 13:00

Bionic
Reading

Finalistica književne nagrade roman@tportal.hr Nada Gašić je u društvu urednika Krune Lokotara, Sinana Gudževića i Tonka Maroevića na Zagrebačkom sajmu knjiga predstavila roman 'Mirna ulica, drvored'

Za 'Mirnu ulicu, drvored' Nada Gašić nedavno je dobila 'Slavića',nagradu što je za najbolju debitantsku knjigu dodjeljuje Društvohrvatskih književnika. 'Roman 'Miran ulica, drvored' mnogo govori ovremenu koje smo proživjeli, bez patetike. Umjesto nje je empatija,vezanje uz život likova. Odnosi među likovima su tako zgodno naznačeni,a hemingvejski reducirani, i bio je užitak čitati ovaj roman koji jenadmašio moja očekivanja', rekao je na predstavljanju akademik TonkoMaroević.Urednik Kruno Lokotar spomenuo je da je u fazi rukopisa roman nadeGašić 'bio čišći od arktičkog leda'.Poseban pečat ovoj književnoj promociji dao je pjesnik, prevoditelj ifilolog Sinan Gudžević čije izlaganje je bilo većim dijelom usmjerenona jezik romana 'Miran ulica, drvored' te na upitnu recepciju djela,što je potkrijepio brojnim primjerima recenzija.'Svi recenzenti pišu da je ovo krimić. To je kao da kažete crtić. Nitkone pokazuje zašto je to krimić, kao ni zašto je roman. Kriminalističkiroman', započeo je Gudžević.

'Jezik je jako važan aspekt ovog romana zato što među pet finalistanagrade roman@tportal.hr Nada Gašić ima najbolje filološko akademskoobrazovanje. Ona nerado ističe da je najbolje na ovim prostorima, amislim na prostore bivše države, prevela 'Doživljaje vojnika Švejka',što je pravi prevoditeljski podvig i velika matura za ovu knjigu kojaje pravo jezično osvježenje', rekao je Gudžević spomenuvši pritom da jeprozni prvijenac Nade Gašić lektoriran te da mu nije jasno kako netkotoliko obrazovan ima lektora.'Ova knjiga pokazuje u kakvom svijetu živimo, kakvi jesmo i važna je zakategoriju iskrenosti. Rekao bih da je ovdje krimić samo metoda, a daje roman ustvari dnevnik naših svinjarija', zaključio je Gudžević.

Nada Gašić je za brojne okupljene pripremila, kako su to nazvaliautorica i urednik Lokotar, predavanje iz fabulometrije. Naime, putemslajdova i crteža je pojasnila veze među likovima i događajima uromanu, a naposljetku je i pročitala nekoliko ulomaka.