VELIKI USPJEH

Na prva tri mjesta po gledanosti Art-kina u 2019. godini domaći filmovi

02.02.2020 u 15:09

Bionic
Reading

Na prva tri mjesta gledanosti u riječkom Art-kinu u 2019. godini su uvjerljivo domaći filmovi, i to 'Dnevnik Diane Budisavljević', 'Koja je ovo država' i 'Posljednji Srbin u Hrvatskoj', izvijestilo je Art-kino

Među više od 50.000 posjetitelja Art-kina u protekloj godini, 'Dnevnik Diane Budisavljević' Dane Budisavljević gledalo je njih 2090. Film Vinka Brešana 'Koja je ovo država' na drugom mjestu je s 1919 gledatelja, a 'Posljednji Srbin u Hrvatskoj' Predraga Ličine na trećem s 1338 gledatelja.

Art-kino ističe da posljednjih 11 godina, od osnutka, posebnu pažnju posvećuje upravo domaćem filmu i njegovoj promociji. 'Izrazito nam je drago vidjeti da naša publika s takvim zanimanjem prati domaću filmsku produkciju i da taj interes raste iz godine u godinu. Art-kino od svojih početaka gledateljima nastoji približiti rad naših filmaša, a u tom se smislu praksa organiziranja posebnih premijernih prikazivanja hrvatskih i regionalnih filmova te popratnih programa poput Kave s autorom pokazala izrazito uspješnom', navodi se iz ovog kina.

'Na riječke premijere filmova u Art-kinu redovito pristižu brojni članovi filmskih ekipa - redatelji, producenti, scenaristi, glumci i snimatelji, a gledatelji s njima imaju priliku razgovarati te njihov rad prepoznaju i prate. A zadovoljstvo počiva i na drugoj strani - filmske djelatnike redovito vesele riječke premijere njihovih filmova u Art-kinu i poseban interes naše publike. Mnogi nam kažu da smo po tome prepoznatljivi u Hrvatskoj i to nas izrazito veseli', rekla je ravnateljica Art-kina Slobodanka Mišković.

Da Art-kino svojim angažmanom oko domaćeg filma može biti primjer drugima, kaže autorica najgledanijeg filma u Rijeci u protekloj godini, redateljica Dana Budisavljević.

'Presretna sam jer ovaj rezultat pokazuje da je bila dobra odluka prihvatiti poziv Art-kina Croatia da s 'Dnevnikom Diane Budisavljević' otvorimo jesensku sezonu kina. Zahvaljujemo što su prepoznali naš trud da film dođe do što većeg broja publike i neizmjerno nam u tome pomogli. Slobodanka Mišković i njena ekipa promišljenim i kvalitenim radom vode ovu kulturnu instituciju u potpunosti opravdavajući smisao javne ustanove koja energiju i znanje posvećuje domaćem i europskom filmu, razvoju publike, radu s mladima i brojnim drugim skupinama', rekla je Budisavljević.

Nada se kako su tri domaća filma na ljestvici najgledanijih i poticaj HAVC-u i distributerima da jače ulazu u promociju domaćih naslova. 'Želim Art-kinu Croatia i EPK 2020 najluđu i najbolju godinu, u kojoj ću i ja ove godine biti česti gost', poručila je Dana Budisavljević.

 Uz tri vodeća filma po gledanosti, u 2019. godini na programu Art-kina bilo je još mnoštvo domaćih i regionalnih filmova: 'Sam samcat' Bobe Jelčića, 'Mali' Antonija Nuića, 'Lada Kamenski' Sare Hribar i Marka Šantića, 'Dom' Darija Pleića, 'Moj dida je pao s Marsa' Dražena Žarkovića i Marine Andree Škop, 'Ljetnikovac' Damira Čučića, 'Kula smrti' Bernardina Modrića, 'Izbrisana Mihe Mazzini', 'IKEA for YU' Marije Ratković Vidaković i Dinke Radonić, 'Teret' Ognjena Glavonića, 'Prazni sati' Mate Ugrina, 'Glumim, jesam' Miroslava Mandića i 'Tusta' Andreja Korovljeva,