RIJEKA 2020.

Mural španjolskog umjetnika nadahnut slučajnim prolaznikom

04.08.2016 u 16:00

Bionic
Reading

U sklopu projekta 'Spajalica' riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, španjolski ulični umjetnik Sebas Velasco oslikao je mural na zidu zgrade u Ulici Franje Račkog

Program Spajalica/Copula MMSU Rijeka organizira već četvrtu godinu zaredom, a riječ je o seriji umjetničkih intervencija u javnom prostoru, koji se nastavlja na aktualne kulturne prakse vezane uz reaktiviranje javnog i urbanog prostora uz dodatne naglaske na (ne)snalaženju čovjeka u socijalno-ekonomskom kretanju kapitala, hrvanju s brzim promjenama, izmicanju javnog prostora i slobodnog vremena.

Rad pod nazivom 'Explorare necesse est - Istraživanje je neophodno' inspiriran je Rijekom i njezinim industrijskim naslijeđem, a nastao je po jednom od stanovnika Rijeke kojeg je umjetnik susreo istražujući grad u potrazi za inspiracijom.

Umjetničke intervencije ovogodišnje 'Spajalice' tematski se dotiču triju okosnica koncepta EPK Rijeka 2020.: vode, rada i migracija. Osim murala, na repertoaru su performansi, intervencije i jedan koncert iznenađenja kojim će se zatvoriti 'Spajalica' krajem rujna.

Intervencije će se, kako navodi MMSU Rijeka, pojavljivati potiho, bez prethodne najave, zadržavajući osnovnu ideju neposredne komunikacije s prostorom i zajednicom. Lokacije su vezane uz programske linije Rijeke 2020. - Port of Diversityja: Sweet & Salt/Slatko i slano te Kitchen – Centar za kreativne migracije.