VEČERA U EMAUSU

Multisenzorska izložba Nataše Jovičić u Rumunjskoj

07.10.2014 u 17:29

Bionic
Reading

Nakon uspješne izložbe u Nacionalnom muzeju Finske – Ateneum, Nataša Jovičić, povjesničarka umjetnosti i autorica didaktičkog pomagala DiTacta, poznata našoj i europskoj javnosti kao autorica multisenzorske kolekcije za slijepe i slabovidne osobe, nastavlja s prezentacijama djela svjetske povijesti umjetnosti u galerijama i muzejima kako bi bila pristupačna osobama s oštećenim vidom

U Nacionalnom muzeju Rumunjske u Bukureštu 14. listopada u 14.30 sati prezentirat će Caravaggiovu Večeru u Emausu, a prošle godine, nakon izlaganja u Westminsterskoj palači u Londonu, bila je proglašena događajem godine.

Kustosica izložbe u Nacionalnom muzeju Rumunjske je Codruta Croceanu, uz suradnju cijelog tima Odjela za obrazovanje Nacionalnog muzeja Rumunjske. Djelo će biti interpretirano na rumunjskom jeziku, a izložba će biti otvorena mjesec dana.

Metodologija Nataše Jovičić temelji se na izradi taktilnih dijagrama otisnutih u staklu koji analiziraju i prevode sliku rastavljajući je u pet različitih slojeva (pet taktilnih dijagrama), na kompoziciju, dubinu, svjetlost, detalje i boju koji samo zajedno pročitani donose cjelokupnu sliku. Svakako je najteže bilo prikazati boju. Svakoj boji dodijeljena je različita tekstura, a opipom teksture slijepa osoba može dobiti ideju o rasporedu boja.


Uz taktilne dijagrame, dodatno didaktičko sredstvo su audiozapisi koji donose opis umjetničkog djela. Audiozapis je vrlo detaljan i slijedi okvire, odnosno pravila tumačenja slike slijepim osobama s dodatnim objašnjenjem dijelova slike koje slijepa osoba percipira na drugačiji način, npr. objašnjenje perspektive ili boje. Ove okvire uspostavila je upravo Nataša Jovičić.

Taktilna galerija sastavni je dio muzejskog postava i ima neprocjenjivu ulogu u edukaciji slijepih i slabovidnih osoba, ali i osvještava i širu društvenu i kulturnu javnost o potrebama ljudi s posebnim potrebama.

Audiovodstvo na hrvatskom, engleskom i rumunjskom pripremljeno je i na turskom jeziku, s obzirom da će navedena izložba, nakon Rumunjske, biti predstavljena u Turskoj. Multisenzorsku izložbu i galeriju slika za slijepe osobe podržava Ministarstvo kulture RH i Zaklada Hrvatska kuća koja je program Nataše Jovičić uvrstila u godišnji program te će njene izložbe posjetiti i muzeje i galerije zemalja regije i jugoistočne Europe, početno u Ljubljani u siječnju 2015.