U RIJEČKOM HNK

Mjuzikl Andrewa Lloyda Webbera 'Sunset Boulevard' prvi put u Hrvatskoj

06.02.2019 u 14:54

Bionic
Reading

U režiji Renate Carole Gatice i pod dirigiranjem Igora Vlajnića u HNK Ivana pl. Zajca 8. veljače premijerno će se izvesti mjuzikl Andrewa Lloyda Webbera 'Sunset Boulevard', što je i prva izvedba ovog djela u Hrvatskoj

U glavnoj ulozi Norme Desmond u premijernoj izvedbi nastupit će Olivera Baljak, u ulozi Joea Gillisa Damir Kedžo, a u ostalim ulogama su Leonora Surian Popov, Bruno Nacinovich, Nikola Nedić, Aleksandar Cvjetković i drugi. Na sceni će biti i članovi riječkoga Baleta, zbora Opere te je ukupno izvođača oko 150.

Koreografkinja je Tihana Strmečki, scenografi su Dalibor Laginja i Paola Lugarić, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović a oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić.

  • +2
Sunset Boulevard Izvor: Promo fotografije / Autor: HNK Ivana pl. Zajca

Intendant HNK Ivana pl. Zajca Marin Blažević kazao je da su se odlučili postaviti mjuzikl ponukani željama gledatelja. Odabrali smo svjetski naslov koji se dokazao na najvažnijim svjetskim scenama, od West Enda do Broadwaya, kazao je.

Dirigent Igor Vlajnić ujedno je odabrao ovaj naslov i predložio ga za izvedbu, preveo je i prepjevao tekst na hrvatski jezik. Ocijenio je da je ovo vrlo kvalitetan mjuzikl. Naša ideja pri postavljanju bila je maksimalno iskoristiti vlastite snage, pokazati da Rijeka ima mogućnosti izvesti ovako veliko djelo, kazao je.

Redateljica Renata Carola Gatica ustvrdila je da je ovaj mjuzikl visokog dramskog naboja te je važna psihološka razrada likova i njihovi odnosi. Tu su smijeh, suze i ubojstvo, veliki raspon emocija, a to je ono o čemu svaki redatelj može sanjati, istaknula je. Uključili smo sva četiri umjetnička ansambla HNK, potencirajući naše vrline u izvedbi, rekla je.

Ovaj mjuzikl Lloyd Webber napisao je početkom 1990-tih po istoimenom filmu Billyja Wildera iz 1950. Premijerno je izveden 1993. u londonskom West Endu, a već sljedeće godine postavljen je na Broadwayu. Ulogu Norme igrala je Glenn Close te je prve godine osvojio sedam nagrada Tony te nakolnost publike.